Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?

Jag får många gånger höra att jag arbetar min häst för lite i skritt. Kanske har jag haft lite fel utgångspunkt, då jag i princip bara skrittar fram på långa tyglar och sedan börjar trava när hästen har blivit lite varm.
  
Så nu skulle jag behöva lite mer skrittövningar, uppsuttna helst. Och gärna sådana som man kan göra utomhus, jag har inte alltid tillgång till ridhus eller ridbana nämligen. Har du några bra skrittövningar? Hur skrittar man med mening, liksom?


Bo Jenås svar:

Hej!
  
Vilken bra fråga! Jag ser att ryttare ofta tar skritten som en transportsträcka och paus, att man inte inser att man faktiskt behöver träna i skritt för att stärka hästens muskler. Faktum är att det i skritten finns många nycklar till att gymnastisera hästen, att få den lösgjord och att utveckla dess gångarter.
  
Att träna skritten utomhus, på bra underlag, är perfekt. Vägarna får gärna vara lite kuperade – det inbjuder hästen till att arbeta genom hela kroppen. Och också till att gå fram till den kontakt du vill ha när du tävlar och rider skritt under ett dressyrprogram.
Jag ser ofta att ryttare har en felaktig kontakt med hästens mun i skritt, vilket gör att skritten ibland kan ses som lite oregelbunden. Då är det bra att träna detta på en plats där hästen bjuder ärligt framåt. Du kan rida sidvärts och skänkelvikning eller göra öppna och sluta i skritt längs med grusvägen, detta för att gymnastisera hästen i sidorna. Det gör i sin tur att skritten blir friare i bogleden och att hästen får ett bättre bakbensarbete.
  
Det är också en fördel att träna på skritten i skogen där hästen verkligen får tänka efter var den sätter fötterna. Detta gör också att den slappnar av i ryggen och får ta i. Ett sådant arbete kan verkligen förbättra en lite kort skritt, inte minst om du gör det både uppför och nedför.
Framdelsvändningen är en lite bortglömd rörelse som lösgör hästen, där du samtidigt kontrollerar att den tar ryttarens skänkel och lyssnar på en förhållning.
  
Så småningom kan du också göra övergångar inom skritten. Rid samlad skritt, mellanskritt och ökad skritt – i övergångarna kan du flytta hästen undan för skänkeln vilket underlättar för den att behålla kontakten med bettet. Det gör också att skritten förblir ren.
  
Lycka till!
Bo JenåOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market