Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?


Publicerat: 2019-03-10

Uppdaterad, den 10 mars klockan 21.40:
I en tidigare version av det här expertsvaret blandades momenten överstrykning och längning av hästens form dessvärre ihop. Se nedan vad TR säger om längning av hästens form. Det är alltså detta som avses i frågan och så också i svaret. Vi ber om ursäkt för förvirringen.


Hej! Jag rider Medelsvår C-dressyr och undrar lite över det här med ”gradvis längning av hästens form” i trav. Detta ska göras på en halvcirkel. Hur ska jag träna detta? Vad är det domarna vill se? Och vad är de vanligaste felen man gör när man ska länga hästens form på det här sättet?
  
Min häst går gärna in bakom lod och släpper kontakten i stället för att hålla nosen framme, hur ska jag tänka då? Finns det någon smart övning för detta eller är det halvvolten som gäller?
  
Tacksam för svar!
Molly


Bo Jenås svar:

Hej!
  
I TR står det exakt vad som krävs, se texten nedan. Jag tycker att det är viktigt att hästen behåller sin självbärighet och att ryttaren har en lätt kontakt med hästens mun, så att den gradvis kan bli längre och längre i sin form. Det är lika viktigt att den i balans kommer tillbaka till samlingsgraden som klassen kräver efter längningen av formen, utan problem.
Jag tror att du ska göra mycket övergångar mellan trav och skritt, gärna på en längre sträcka först där hästen verkligen får komma ner och fram med sitt huvud. En ledande innertygel visar vägen och talar om för den hur den ska gå, det ledande tygeltaget supportar hästen så att den förstår att den ska länga sin hals och stretcha sin överlinje.
Hela momentet ska ske i harmoni och upptagningen ska göras successivt. 
 
Det är ganska vanligt att man ser att hästen i den här rörelsen inte tar fram sin nos tillräckligt. Då är det lämpligt att lägga lite extra tid på att göra rörelsen under längre sträckor, kanske i ett lägre tempo, för att visa hästen att den ska ta stöd men hålla nosen framme.
Den ledande innertygeln hjälper till att visa vägen och när hästen börjar sänka sig lite nedåt, framåt kan du åter höja tempot. Men då kanske du kan rida lätt till en början för att inte störa den för mycket.
  
Lycka till!
  
Hälsningar
Bo Jenå

Längning av hästens form enligt TR
Ryttaren förlänger gradvis tyglarna och hästen ska då söka sig framåt och nedåt med hals och nacke mot bettet. En elastisk och stadig kontakt med ryttarens hand ska bibehållas. Längningen av formen ska vara så stor att hästens mun befinner sig ungefär i höjd med bogleden. Hästens panna och nos ska befinna sig framför eller i lodplanet. Hästen ska förbli avspänd, i balans och med lätthet i framdelen och engagerad bakdel bibehålla gångart, takt och tempo. Rörelsen visar hästens balans, smidighet, lydnad, samt avslappning, och den avslutas genom att ryttaren återtar tyglarna och hästen återgår till tidigare form utan något motstånd.
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Bo Jenå:

Bo Jenå


Bo Jenå är förbundskapten i dressyr, A-tränare i dressyr, GP-domare och lärare på Flyinge. Dessutom är han en riktig auktoritet när det gäller tömkörning!
Läs mer om Bo här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet