Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Dressyr

Jessica Nordins favoritövning


Publicerat: 2023-07-23

Har du någon absolut favoritövning som du kommer tillbaka till oavsett vilken typ av häst du rider?


Jessica Nordins svar:

Texten publicerades ursprungligen i maj 2022

Hej!
Ja men det får jag väl säga att jag gör. Jag älskar känslan av bra galoppombyten och även piaff och passage, men det är lika roligt med bra piruetter eller en riktigt kraftfull ökning. Så egentligen handlar det om att jag älskar känslan av totalt samspel, när hästen ligger mellan hand och skänkel och bara väntar på en signal och all energi och elasticitet bara finns där under ytan och väntar på att komma fram.
Så för att komma dit rider jag miljoner av övergångar av alla de slag. Kanske önskar både du och jag att svaret kunde vara mer spännande, men det kommer alltid tillbaka på dessa övergångar och även hörnpasseringar.
Personligen tycker jag inte om övningar som ritas och berättas för att det ska följa vissa mönster och på det viset hjälpa ett visst problem. Jag har med åren upptäckt att elever sällan ser syftet med en övning utan gör själva övningen till ett självändamål, precis som många rörelser. Allt som oftast återkommer vi till problemet att hästen inte är rakriktad och inte är korrekt fram för skänkeln. Det blir oftast så mycket mer komplext än vad en förbestämd övning kan ge. 
Men om jag ska ge en liten favorit så möter jag ofta hästar som inte är fram för båda skänklar till en jämn kontakt i bytesarbetet, vilket ger sneda byten som till och med kan bli delade. Jag personligen gillar att vända över ridbanan, lägga bytet på medellinjen hålla hästen rakriktad till kvartslinjen för att därefter vända i en arbetspiruett och rakrikta innan passering av kvartslinjen igen. På så sätt får jag tio meter för att rida bytet, får en rak fin linje att jobba mot, får arbetspiruettens samlande effekt vilket ger en häst som jag kan rida framåt in i bytet utan att den ligger för tungt på fronten och har arbetspiruetten som följer på bytet för att åter samla upp hästen vilket kräver rakriktning.
Men detta är som sagt något jag gillar att göra med hästar som inte stannar fram för skänkeln i bytet.
Med vänlig hälsning,/ Jessica 

Fler frågor och svar från Jessica Nordin:

Jessica Nordin


Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben. Hon har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr och driver Vena dressyrcenter.  Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.