Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Lär hästen byta för hjälpen


Publicerat: 2021-05-14

Hejsan! Jag har en häst som är fem år och har mycket lätt för att byta galopp, men han byter galopp utav sig själv, och gärna då han blir trött? Vad kan jag göra tror du?


Jessica Nordins svar:

Hej!
Vilken underbar egenskap, var glad för den! 
När man har förmånen att möta en häst som har lätt för något, även om det inte är vad man önskar för tillfället, måste man se det som en gåva. Det är tyvärr lätt att ta bort glädjen för hästen genom att korrigera det som hästen bjuder naturligt, i detta fallet byten, och den dag man önskar bytet så sitter det långt inne hos hästen att bjuda på det. Så förvalta bytet som en gåva!
I den linje jag är skolad tränar vi byten tidigt, vi lär hästen att man byter för en hjälp (blivande ytter skänkel går bak och trycker till) och att vi håller skänkeln i läge för galoppen samt hästen ställd åt galoppsidan. När hästen byter för hjälp är det mycket sällan ett problem att hålla en balanserad förvänd galopp och då är problemet du beskriver inte längre kvar. 
Viktigt att komma ihåg är att ytterskänkeln alltid måste ligga omsluten och tillbakalagd för att markera vilken galopp hästen ska hålla. Jag ser ofta att hästar som byter av sig själv egentligen lyssnar för mycket på ryttarens sits och skänkel och om ryttaren gungar åt yttersidan eller tappar kontrollen på ytterskänkeln. Om så bara för en del av ett språng, tolkar hästen detta som en luddig byteshjälp. Speciellt om ryttaren inte håller hästen eftergiven i innersidan.
Byten tränas fram för allt på korta diagonaler från hörn till mitten av långsidan med byte på andra kvartslinje, för att skapa raka byten där hästen inte blir stressad av vändningar. Risken med vändning i samband med bytet är att hästen ökar farten ordentligt för att bibehålla balansen, därifrån bygger man stress istället för avslappning, vilket man ser allt för ofta. Vi byter aldrig på böjda spår, bytena ska så småningom komma flera på en rak linje och lär man hästen tidigt att byta från tex volt till volt pga ryttarens bristande teknik kommer bytena allt som oftast förbli via diagonalrörelse resten av hästens liv och detta drar ner betyget för bytet/serien. Mycket att tänka på, men om vi konkluderar mitt råd till dig så är det att lära hästen att byta för hjälp så att den inväntar byteshjälpen istället för att byta på eget initiativ. 

Fler frågor och svar från Jessica Nordin:

Jessica Nordin


Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben. Hon har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr och driver Vena dressyrcenter.  Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.