Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Blir besatt av formen och fastnar på volt

Hej,
 
Jag är hoppryttare och när jag tränar dressyr blir det ofta så (även fast jag innan har förberett en övning) att jag fastnar på en volt och blir som "besatt" av att hästen ska gå i form (hon är inte jättemjuk direkt).
Jag har också lite prestationsångest och har lätt att bryta ihop om det går dåligt. Dessutom får jag alltid dåligt samvete för att min häst får så enformig dressyr. Så ska jag strunta i formen? Eller finns det några väldigt lösgörande övningar som snabbt får hästen mjuk, så att man slipper fokusera så mycket på att jobba hästen i form?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Till att börja med är det viktigt att du får ordning på din prestationsångest. Träna på att vara förlåtande mot dig själv och försök hitta glädjen i ridningen. Om du kan koppla av mer och njuta av ridningen kommer du märka att din häst också blir mer nöjd. När du känner att du låser dig - stanna upp lite, ta ett djupt andetag och fundera på att hitta nya vägar att lösa problemen på.
 
Att arbeta lösgjort och avspänt är inte enformigt för hästen, även om det sker på en volt. Tänk själv på hur skönt det är med stretching och massage för oss människor. Det lösgörande dressyrarbetet är hästens stretching och massage.
Det finns många lösgörande övningar förutom att sitta på volten. En grundövning är att flytta hästen sidvärts, antingen på volt eller längs långsidan. Lägg gärna mycket tid på att lösgöra i skritt och när du fått hästen lösgjord där arbetar du vidare i trav och galopp. Rid böjda spår, växla gångart och gör övergångar.
 
Det är viktigt att du som ryttare är snabb och mjuk i dina hjälper, så att inte du blir stel för att din häst är stel. Tjata inte. Om du har svårt att få hästen i form, försök att variera dig och gör korta intervall i passet.
Du kan även träna att bara stå still på tygeln i en halt. Att din häst får träna sig på att acceptera och lära sig att det är skönt att stå "på tygeln" är viktigt.
Tömköra är också bra träning för hästen.
 
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market