Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Blir besatt av formen och fastnar på volt


Publicerat: 2009-03-23

Hej,
 
Jag är hoppryttare och när jag tränar dressyr blir det ofta så (även fast jag innan har förberett en övning) att jag fastnar på en volt och blir som "besatt" av att hästen ska gå i form (hon är inte jättemjuk direkt).
Jag har också lite prestationsångest och har lätt att bryta ihop om det går dåligt. Dessutom får jag alltid dåligt samvete för att min häst får så enformig dressyr. Så ska jag strunta i formen? Eller finns det några väldigt lösgörande övningar som snabbt får hästen mjuk, så att man slipper fokusera så mycket på att jobba hästen i form?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Till att börja med är det viktigt att du får ordning på din prestationsångest. Träna på att vara förlåtande mot dig själv och försök hitta glädjen i ridningen. Om du kan koppla av mer och njuta av ridningen kommer du märka att din häst också blir mer nöjd. När du känner att du låser dig - stanna upp lite, ta ett djupt andetag och fundera på att hitta nya vägar att lösa problemen på.
 
Att arbeta lösgjort och avspänt är inte enformigt för hästen, även om det sker på en volt. Tänk själv på hur skönt det är med stretching och massage för oss människor. Det lösgörande dressyrarbetet är hästens stretching och massage.
Det finns många lösgörande övningar förutom att sitta på volten. En grundövning är att flytta hästen sidvärts, antingen på volt eller längs långsidan. Lägg gärna mycket tid på att lösgöra i skritt och när du fått hästen lösgjord där arbetar du vidare i trav och galopp. Rid böjda spår, växla gångart och gör övergångar.
 
Det är viktigt att du som ryttare är snabb och mjuk i dina hjälper, så att inte du blir stel för att din häst är stel. Tjata inte. Om du har svårt att få hästen i form, försök att variera dig och gör korta intervall i passet.
Du kan även träna att bara stå still på tygeln i en halt. Att din häst får träna sig på att acceptera och lära sig att det är skönt att stå "på tygeln" är viktigt.
Tömköra är också bra träning för hästen.
 
Lycka till!
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar