Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


D-ponny som blir loj och hänger i ryttarens armar

Hej!

Jag har en D-ponny på elva år som jag tävlar LA dressyr med. Han är inte riden mer än ett par år (gick innan som hingst och visades på utställningar) men har jättelätt för sig gångartsmässigt och har ett ganska trevligt temperament.

"Problemet" är dock att han lätt blir loj och hänger i mina armar, så jag får "bära runt på honom". På senare tid har det blivit bättre, men han saknar fortfarande mycket av sin självbärighet, som gör att vi kan komma upp i klasserna.

Nu behöver jag hjälp, kanske en bra övning så vi kan bryta denna onda cirkel, då han för övrigt är en kanonponny!

MVH
/En trogen Hippsonläsare

Nina Bengtssons svar:

Hej!

ÖVERGÅNGAR ska bli ditt nya "mantra". Så fort ponnyn hänger i handen - gör en avsaktning och igångsättning. Det har ingen betydelse mellan vilka gångarter det är. Övergången får inte vara seg utan ska komma direkt. Ponnyn får gärna bli lite överraskad ibland, det är bara bra. Tanken är att han ska bära sig själv och vara lite vaken.

Gör inte långa förberedelser utan sakta av omedelbart, skritta några få steg (till exempel två till nio) och sätt igång direkt. Var noga med att han tar din skänkel och svarar omedelbart. Om han känns seg får du renodla hjälperna, det vill säga använda så lite hjälper som möjligt. Tygeln bromsar och skänkeln gasar.

Dessa övergångar kan du också gärna göra i rörelser såsom skänkelvikning och öppna. Rid skänkelvikning i trav, sakta av med bibehållen skänkelvikning och sätt igång i trav i skänkelvikning igen. Hästen får med detta jobb träna sig på att bära upp sig och du får träna din tajming.

När detta fungerar perfekt kan du ibland nöja dig med att göra en halvhalt när din ponny blir tung och på så sätt stämma av balansen i ponnyns kropp. Det låter som att du har en fin ponny så ge inte upp. Jag är övertygad om att han kan lära sig att bära sig :-).

Med vänliga hälsningar,
Nina Bengtsson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar