Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ponnyn vill fatta galopp på långa tyglar - hur lär jag den korrekt fattning?


Publicerat: 2011-09-29
Hej,
 
Jag har en D-ponny som hos sin tidigare ägare inte "reds seriöst" och nu försöker jag rida till honom och så vidare. Han går i form och bär sig i alla gångarter. Dock vägrar han att fatta galopp ibland. Han vill alltid slå sig fri. Han var van vid att få galoppera på halvlång tygel hos sin tidigare ägare och nu när jag vill ha honom samlad redan i fattningen vill han inte riktigt.
 
Har jag korta tyglar och stöd, och samtidigt fattar galopp, vägrar han att bära sig från start - han springer sidvärts och stegrar. Han orkar jobba i galoppen när vi väl har kommit igång, men jag måste fatta galopp på halvlånga tyglar och sedan samla ihop honom, då fungerar det bra. Hur ska jag göra för att få en korrekt fattning?
 
Tacksam för svar!

Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Det låter som att din häst får en "hang up" vid fattningen. Med hang up menar jag när hästen egentligen kan någonting, men har blockerat sig mentalt och därför låser sig. Det gäller alltså om hästen verkligen kan gå i form och bära sig i alla gångarter, och om den orkar att vara fin i galoppen när den väl har kommit igång. Då känns det som att det bara är tekniken i själva fattningen som behöver utvecklas. Styrka och lösgjordhet verkar finnas där.
 
Jag tycker att vi ryttare ibland förringar betydelsen av att "komma in i hjärnan" på hästarna. Många hästar kan göra det vi ber om, men på grund av dålig eller inte tillräckligt bra erfarenhet/utbildning sedan tidigare blir det svårt. Hästen kan bli nonchalant för att ryttaren är osäker och otydlig, hästen kan bli stressad och spänd för att ryttaren är för hård och okänslig...
Ja, det finns många faktorer som kan sätta grus i maskineriet när vi utbildar hästar. Och det är det som gör hästutbildning så svårt. Det räcker inte bara med att du ska veta vilka hjälper du ska använda, utan du måste också ha förmåga att nå din hästs psyke - du måste kunna läsa av vad som är dålig utbildning och vad som är en normal hästs försök att tänja på gränserna.
 
Här kommer lite trix för att lära din häst ett bra sätt att fatta galopp på: 
*Tömkör med inspänning. Då lär du hästen fatta galopp utan ryttare på ryggen.
 
*Träna fattningar från skritt. Det är oftast lättare för hästen att hålla balansen vid fattning från skritt.
 
*Tänk på att ha hästen framför dig och känslig för skänkeln men inte spänd ... inte så lätt alla gånger ;).
 
*Gör om och gör om. Ha tålamod. Repetitoner gör att hästen till slut börjar fundera över vad du egentligen vill.
 
*Om hästen inte tar din hjälp vid fattningen (lyssnar på din skänkel), var då noga med att väcka hästen i skritt eller trav och gör sedan en mjuk fattning igen. Jaga inte hästen in i galopp och bli inte starkare i din fattingshjälp.
 
*Har du problem med formen i fattningen - ta hjälp av någon sorts hjälptygel. Gummisnodd, graman eller inspänning till exempel. Det är viktigt att du kan vara mjuk i handen i fattningen och sitta still med handen. Då kan en hjälptygel vara till nytta, om hästen har skapat sig en vana att slå upp huvudet i fattningen.
 
Lycka till! 
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar