Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Diskussion om pessoabett - ska det alls rekommenderas?


Publicerat: 2010-07-01

Hej,
 
Min fråga gäller rekommendationen att använda pessoabett, som lösning på problem i ridningen. Diskussionerna kring just pessoabettet går ju mot att ett pessoa istället genererar problem. För mig är det en gåta hur man som tränare eller ryttare överhuvudtaget övervägen att använda bettet.
 
Citat:
"Pessoabettet ger inte hävstångsverkan som många påstår, då pessoabettet är ett hissbett. För att få ut en hävstångsverkan måste bettet ha något som stoppar förhållningen från ryttarens hand, exempelvis en kedja. Vid en förhållning med ett delat pessoabett trycks bettet ihop och ger den omtalade nötknäppareffekten mot hästens gomtak, samtidigt som bettet trycks uppåt mot hästens tänder. När detta sker kan hästen få skador på gomtak, tänder och inte minst mungipor, förutom trycket och friktionen är nypskador väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Pessoabettet ger även gageffekt, trycker i nacken, när detta sker vill hästen sänka sitt huvud för att undvika obehaget i nacken, men samtidigt vill hästen höja sitt huvud för att undkomma smärtan som uppstår i munnen. Bettet ger dubbla signaler och skapar frustration hos hästen!"
 
Många tycker att pessoabettet är ett snällt bett då det saknar "hemskheter" som kedjor och liknande, som pelhambett och kimblewick/jaktkandar har, men det är snarare tvärtom! Tack vare kedjan hindras ryttaren från att dra för mycket, det gör inte ett pessoabett, där kan ryttaren dra hur mycket som helst.
 
Hur tänker ni som rekommenderar detta som hjälpmedel?
Tacksam för svar...


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Jag har själv inte så stor erfarenhet av Pessoa-bettet. När jag behöver något som har mer effekt än vanligt tränsbett använder jag vanligtvis ett hissbett. Dock har jag tävlingskamrater som rider en del starka hästar på Pessoa-bett, därav min rekommendation.
 
Av hänsyn till din fråga har jag ringt upp en kamrat med stor rutin av bettet och hon har alltid en rem genom övre ringarna på Pessoa-bettet. Det fungerar alldeles utmärkt.
 
Jag ska ta fram mitt Pessoa-bett och lovar att använda och testa det frekvent innan jag rekomenderar det igen.
 
I sin helhet tror jag att allt handlar om hur ryttaren använder hjälpmedel, bett och sin hand. Även ett tjockt tränsbett kan bli ett tortyrredskap i fel ryttares händer.
 
Mvh  
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar