Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Dressyrhäst som blir het och "springig"

Hej,

Jag har en sjuårig valack som är väldigt pigg och framåt men som lätt blir het och lite "springig", speciellt efter galopparbete. Hur får jag honom att vänta på mig och gå i ett lagom tempo, utan att rusa iväg, men ändå ha kvar bjudningen?

Han är inte så mycket utbildad och i galoppen tycker han att det är jobbigt att balansera sig (han är storgalopperad). Jag gissar att det är därför han rusar, men han springer gärna i traven också.

Hittills har jag försökt träna mycket övergångar för att han ska ta förhållningarna ordentligt, men han blir hetare (stressad?) om jag gör för många övergångar eller galoppfattningar. Det är en väldigt ambitiös häst som alltid är lugn förutom vid just ridning.

/Dressyrryttare


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Till att börja med vill jag säga att du ska vara glad att du har en häst med energi i. I det långa loppet är det lättare då hästarna oftast blir mer bekväma med åren.
Jag tycker att du kan ta dig an problemet från två håll.

1/ Hästen ska lära sig att galoppera med "små" galoppsprång. Detta för att hästen ska hitta sin balans och känna sig mer och mer trygg. Bra hjälpmedel är att hitta någon i din närhet som är duktig på tömkörning. Det är alltid lättare för hästen om han inte behöver balansera upp en ryttare också.
Man kan då träna övergångar och galopp på en liten volt på töm. Viktigt är att den som tömkör har stort tålamod och är lugn. Det handlar ju om att hästen ska hitta ett nytt sätt att använda sin kropp på och det kräver tålamod. En häst som gärna rusar med stora galoppsprång vet ju inte om något annat förrän vi hjälper till och visar att det finns andra sätt att galoppera på. :)

2/ Jag förstår ditt dilemma med övgångar. Jag har själv hästar som bara blir hetare ju fler tempoväxlingar man gör. Det blir bättre ju mer utbildade hästarna blir. Men på vägen kan du tänka att du ska svänga istället för att sakta av. Flytta sidvärts är också bra när hästen springer.
Var i all ridning noga med din egen kroppsrytm så att du är stark och lugn i din egen kropp. Ibland kan man se stressade ryttare som rider snabbare än hästens naturliga rytm, det gör ingen häst glad. (Jämför med att du dansar med någon.)
Sitt gärna och "söv" hästen genom att rida runt på volt och enkla raka linjer där hästen (och du) bara tränar på att vara helt avspänd och i balans.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar