Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Dressyrhäst som ser spöken vid uteritt

Jag har en åttaårig dressyrhäst som jag tränar och tävlar i dressyr på LA/MsvB-nivå. Jag trivs bra med min häst och han utvecklas väl inom dressyr. Jag försöker träna honom allsidigt och varierat.

Min fråga gäller uteridning. Hästen är glad och pigg att rida ut på men han blir väldigt spänd och "ser mycket spöken" när jag rider i skogen. Jag försöker att vara lugn och fokusera på att han ska lyssna på mig, till exempel genom att göra halvhalter och övergångar mellan skritt och trav. Men jag tycker aldrig att han riktigt slappnar av.

Är det meningsfullt att jag rider i skogen när han blir så spänd? Hur ska jag göra för att få honom att lyssna på mig och arbeta mer genom kroppen? Efter att jag ridit ut är han väldigt fin att arbeta på banan, så jag tänker att han mår bra av ett varierat arbete.


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Jag tycker absolut att du ska försöka hitta ett system där det fungerar för dig att rida ut. Min Grand Prix-häst Ajax har minst sagt varit livrädd för världen, första gången vi red ut på honom smög han fram längs med marken - beredd på anfallande monster hela tiden :).

Jag tror dock att det är jätteviktigt för dessa hästar med den stimulans som det innebär att rida ut. Efter hand lär de sig att det inte är farligt och kan börja njuta. Ur hållbarhetssynpunkt är det också viktigt att hästarna rör sig på olika underlag och inte bara på mjuklagd botten.

Några saker du kan prova är:

¤ Rid ut med någon vän som har en stabil och lugn häst. När vi började med Ajax var han som sagt livrädd och de gånger han kunde slappna av var när han fick gå bakom en annan häst. Då var han helt trygg. Det beteendet kan man se i vildhästflocken. Ledaren går först och de andra kan följa efter på rad.

¤ Promenera ut med honom långa rundor. Vissa hästar är värre att gå med, andra bättre. Prova dig fram. När du promenerar kan det vara lättare för dig att vara ledaren och ge den trygghet din häst behöver.

Du kan se uteritten som en av hans vilodagar där han får lite trevlig motion och inte som en stund där han ska jobba igenom kroppen helt.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market