Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Dressyrhäst som ser spöken vid uteritt

Jag har en åttaårig dressyrhäst som jag tränar och tävlar i dressyr på LA/MsvB-nivå. Jag trivs bra med min häst och han utvecklas väl inom dressyr. Jag försöker träna honom allsidigt och varierat.

Min fråga gäller uteridning. Hästen är glad och pigg att rida ut på men han blir väldigt spänd och "ser mycket spöken" när jag rider i skogen. Jag försöker att vara lugn och fokusera på att han ska lyssna på mig, till exempel genom att göra halvhalter och övergångar mellan skritt och trav. Men jag tycker aldrig att han riktigt slappnar av.

Är det meningsfullt att jag rider i skogen när han blir så spänd? Hur ska jag göra för att få honom att lyssna på mig och arbeta mer genom kroppen? Efter att jag ridit ut är han väldigt fin att arbeta på banan, så jag tänker att han mår bra av ett varierat arbete.


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Jag tycker absolut att du ska försöka hitta ett system där det fungerar för dig att rida ut. Min Grand Prix-häst Ajax har minst sagt varit livrädd för världen, första gången vi red ut på honom smög han fram längs med marken - beredd på anfallande monster hela tiden :).

Jag tror dock att det är jätteviktigt för dessa hästar med den stimulans som det innebär att rida ut. Efter hand lär de sig att det inte är farligt och kan börja njuta. Ur hållbarhetssynpunkt är det också viktigt att hästarna rör sig på olika underlag och inte bara på mjuklagd botten.

Några saker du kan prova är:

¤ Rid ut med någon vän som har en stabil och lugn häst. När vi började med Ajax var han som sagt livrädd och de gånger han kunde slappna av var när han fick gå bakom en annan häst. Då var han helt trygg. Det beteendet kan man se i vildhästflocken. Ledaren går först och de andra kan följa efter på rad.

¤ Promenera ut med honom långa rundor. Vissa hästar är värre att gå med, andra bättre. Prova dig fram. När du promenerar kan det vara lättare för dig att vara ledaren och ge den trygghet din häst behöver.

Du kan se uteritten som en av hans vilodagar där han får lite trevlig motion och inte som en stund där han ska jobba igenom kroppen helt.

Lycka till!
Nina



OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina 



Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar