Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Dressyrponny som travar fortare och fortare

Hej!
 
Vi köpte en ponny efter Vermonth förra året till dottern. Han är ganska svårriden, rätt så kaxig också för den delen. Vi har kommit till rätta med mycket, men ett stort problem kvarstår. När vi rider i ridhus eller paddock så börjar han trava i lagom tempo, men sedan ökar han och ökar och ökar, ja du fattar. Vi förstår inte riktigt vad han springer ifrån.
 
Det där med halvhalter tycker han är onödigt. Vi har det senaste halvåret tränat halt, skritt, halt, skritt och så vidare. Det hjälper dock inte när vi börjar trava. När han börjar öka traven, ner i skritt och så vidare. Inget hjälper.
Det skumma är att när vi rider honom ute på stubben eller i naturen så försvinner detta problem, han lunkar på som en gammal avdankad ridskolehäst, man kan till och med driva honom framåt. Förr när vi la om skänkeln studsade han iväg, inte för att han är känslig, utan mer "va fasen trycker du på mig för".
 
Dottern har tröttnat på honom så nu rider jag själv. Jag är en erfaren dressyrryttare som rider på S:t George-nivå, men denna ponny är för mig ett mysterium. Han är kollad hos veterinär, inget fel. Kiropraktorn har tittat på honom och tyckte att han satt fast lite, men efter två behandlingar blev han bra. Problemet kvarstår dock.
 
Tacksam för svar!
/Mari


Nina Bengtssons svar:

Hej Mari!

Det är jättesvårt att svara på din fråga då jag inte har sett hästen. Men några saker kan jag tipsa om.
Ibland kan halt och igångsättning göra en het häst extra het (Om den nu är het...). Då kan det vara bättre att svänga små vändande svängar många gånger, eller rida lite sidvärts för att komma åt problemet.
Tänk på att ponnyn ska vara riktigt eftergiven. Hellre lite för rund än att den tar spjärn i halsen. Om ni har en lite kaxig ponny - var också noga med lydnaden i all hantering.
 
Är det en ung ponny med mycket gång kan det vara så att den ännu inte orkar bära på sina bakben och därför försöker fly. Om det är lättare i galopp skulle jag lägga mycket jobb där. När ponnyn blir stark i galoppen blir det också lättare i trav.
 
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar