Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur rida häst som ibland får fyrtaktig galopp?

Min häst har i grunden en god galopp, men på grund av diverse ryttarmissar får den ibland en fyrtaktig galopp. Jag brukar i det läget galoppera framåt några språng och det blir bättre en stund, för att sedan återkomma igen.
Jag förstår att det är styrkan som brister och att hästen inte tar för sig lika med båda bak, men har du några tips om hur jag kan förbättra detta tråkiga?


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Det är viktigt att du är rädd om den fina galopp din häst egentligen har. Det är ofta inte bara styrkan som fattas när en häst inte galopperar bra. Det gäller (som alltid) att ha hästen loss i kroppen samt avspänd och lyhörd, det vill säga kvick för hjälperna. Ibland kan jag känna på hästar som till exempel har stor, långsam galopp att de inte vet om något annat. Då får jag LÄRA dem att det går att ta små, kvicka galoppsprång - och när de kommer på vad jag vill blir det som en extra gångart.
Hästarna galopperar "gärna" på det nya sättet då det är lättare och mer behagligt för dem. Bland annat är Caius, som startade Grand Prix med mig och hade internationella junior- och YR-framgångar med Sofie Lexner, en häst som gjort den resan. Chalan, som vann Lilla rundan cup -94 och gick Grand Prix, likaså.                            
 
Det finns ett gammalt talesätt som lyder "Sådan fattning sådan galopp". Så min första uppgift till dig blir att kontrollera kvaliteten på dina galoppfattningar. Fattar hästen med eftergift, balans och en lite kvick reaktion? Fattningen ska komma väldigt enkelt och avspänt, då har du bäst möjlighet att bevara en god galopp efteråt. När du vet att fattningen är bra - gör då MÅNGA :). Du behöver inte galoppera långa sträckor utan kan genom upprepade avsaktningar och fattningar hjälpa hästen att bli starkare och kvickare.
  
Du skriver att du rider lite framåt när du får problem med galoppen, och det är bra. Tänk också på att träna samling. Ibland kan galoppen bli som bäst när hästen får börja träna stora arbetspiruetter eller när du rider svag öppna längs långsidan i galopp. Tänk på att du ska leta efter lite "småstudsiga" galoppsprång. I början kan du tycka att galoppen blir för studsig. Ha då is i magen och var lugn. Efter hand som hästen känner att den kan bära på sina bakben brukar den slappna av och galoppen bli mjukare.
 
Om du hopptränar din häst, gör övningar där hästen får vara kvick i fötterna - till exempel serier eller studs. Det gäller att du får en känsla för hur den nya galoppen ska kännas. Det är inte lätt att veta om man som ryttare inte känt det förr.
 
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.