Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur rida häst som ibland får fyrtaktig galopp?

Min häst har i grunden en god galopp, men på grund av diverse ryttarmissar får den ibland en fyrtaktig galopp. Jag brukar i det läget galoppera framåt några språng och det blir bättre en stund, för att sedan återkomma igen.
Jag förstår att det är styrkan som brister och att hästen inte tar för sig lika med båda bak, men har du några tips om hur jag kan förbättra detta tråkiga?


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Det är viktigt att du är rädd om den fina galopp din häst egentligen har. Det är ofta inte bara styrkan som fattas när en häst inte galopperar bra. Det gäller (som alltid) att ha hästen loss i kroppen samt avspänd och lyhörd, det vill säga kvick för hjälperna. Ibland kan jag känna på hästar som till exempel har stor, långsam galopp att de inte vet om något annat. Då får jag LÄRA dem att det går att ta små, kvicka galoppsprång - och när de kommer på vad jag vill blir det som en extra gångart.
Hästarna galopperar "gärna" på det nya sättet då det är lättare och mer behagligt för dem. Bland annat är Caius, som startade Grand Prix med mig och hade internationella junior- och YR-framgångar med Sofie Lexner, en häst som gjort den resan. Chalan, som vann Lilla rundan cup -94 och gick Grand Prix, likaså.                            
 
Det finns ett gammalt talesätt som lyder "Sådan fattning sådan galopp". Så min första uppgift till dig blir att kontrollera kvaliteten på dina galoppfattningar. Fattar hästen med eftergift, balans och en lite kvick reaktion? Fattningen ska komma väldigt enkelt och avspänt, då har du bäst möjlighet att bevara en god galopp efteråt. När du vet att fattningen är bra - gör då MÅNGA :). Du behöver inte galoppera långa sträckor utan kan genom upprepade avsaktningar och fattningar hjälpa hästen att bli starkare och kvickare.
  
Du skriver att du rider lite framåt när du får problem med galoppen, och det är bra. Tänk också på att träna samling. Ibland kan galoppen bli som bäst när hästen får börja träna stora arbetspiruetter eller när du rider svag öppna längs långsidan i galopp. Tänk på att du ska leta efter lite "småstudsiga" galoppsprång. I början kan du tycka att galoppen blir för studsig. Ha då is i magen och var lugn. Efter hand som hästen känner att den kan bära på sina bakben brukar den slappna av och galoppen bli mjukare.
 
Om du hopptränar din häst, gör övningar där hästen får vara kvick i fötterna - till exempel serier eller studs. Det gäller att du får en känsla för hur den nya galoppen ska kännas. Det är inte lätt att veta om man som ryttare inte känt det förr.
 
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar