Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur rida häst som ibland får fyrtaktig galopp?

Min häst har i grunden en god galopp, men på grund av diverse ryttarmissar får den ibland en fyrtaktig galopp. Jag brukar i det läget galoppera framåt några språng och det blir bättre en stund, för att sedan återkomma igen.
Jag förstår att det är styrkan som brister och att hästen inte tar för sig lika med båda bak, men har du några tips om hur jag kan förbättra detta tråkiga?


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Det är viktigt att du är rädd om den fina galopp din häst egentligen har. Det är ofta inte bara styrkan som fattas när en häst inte galopperar bra. Det gäller (som alltid) att ha hästen loss i kroppen samt avspänd och lyhörd, det vill säga kvick för hjälperna. Ibland kan jag känna på hästar som till exempel har stor, långsam galopp att de inte vet om något annat. Då får jag LÄRA dem att det går att ta små, kvicka galoppsprång - och när de kommer på vad jag vill blir det som en extra gångart.
Hästarna galopperar "gärna" på det nya sättet då det är lättare och mer behagligt för dem. Bland annat är Caius, som startade Grand Prix med mig och hade internationella junior- och YR-framgångar med Sofie Lexner, en häst som gjort den resan. Chalan, som vann Lilla rundan cup -94 och gick Grand Prix, likaså.                            
 
Det finns ett gammalt talesätt som lyder "Sådan fattning sådan galopp". Så min första uppgift till dig blir att kontrollera kvaliteten på dina galoppfattningar. Fattar hästen med eftergift, balans och en lite kvick reaktion? Fattningen ska komma väldigt enkelt och avspänt, då har du bäst möjlighet att bevara en god galopp efteråt. När du vet att fattningen är bra - gör då MÅNGA :). Du behöver inte galoppera långa sträckor utan kan genom upprepade avsaktningar och fattningar hjälpa hästen att bli starkare och kvickare.
  
Du skriver att du rider lite framåt när du får problem med galoppen, och det är bra. Tänk också på att träna samling. Ibland kan galoppen bli som bäst när hästen får börja träna stora arbetspiruetter eller när du rider svag öppna längs långsidan i galopp. Tänk på att du ska leta efter lite "småstudsiga" galoppsprång. I början kan du tycka att galoppen blir för studsig. Ha då is i magen och var lugn. Efter hand som hästen känner att den kan bära på sina bakben brukar den slappna av och galoppen bli mjukare.
 
Om du hopptränar din häst, gör övningar där hästen får vara kvick i fötterna - till exempel serier eller studs. Det gäller att du får en känsla för hur den nya galoppen ska kännas. Det är inte lätt att veta om man som ryttare inte känt det förr.
 
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market