Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som blir tung och drar tyglarna ur händerna

Hej!
  
Jag har precis köpt min första storhäst och har verkligen fått uppleva skillnaderna mellan häst och ponny. Min häst är bara 163 centimeter och är kort i ryggen, men framför sadeln "tar det aldrig slut". Han har också väldigt stora rörelser.
 
Det är väldigt fysiskt krävande, särskilt för ryggen, att rida honom på grund av en sak: han blir väldigt lätt tung och hängig! Han kan också, till exempel i galoppen i hans "dåliga varv", dra tyglarna ur händerna lite - och jag får inte ihop honom. Jag rider på ett tredelat tränsbett med fasta, små ringar. Har du några tips till mig så att jag kan få min häst lättare i handen, lättare att rida ihop, mer lättreglerad och inte lika tung?
 
Tack för svar!


Nina Bengtssons svar:

Hej! Grattis till ditt storhästköp. Låt oss börja från början!
 
Var noga när du värmer din häst. Målet är vid uppvärmning att du ska få hästen så mjuk som möjligt. Rid i en rund form och låt hästen stretcha både till höger och till vänster. Håll ett friskt men välbalanserat tempo. Efter 10 till 20 minuters uppvärmning börjar det riktiga jobbet. Det finns lite olika verktyg som du kan använda, jag gör en lista på några av dem här:
 
- Övergångar, övergångar, övergångar. För att få din häst att lätta av där fram måste du få den att bära bättre på sina bakben. Övergångar är en bra övning för detta. Du kan även flytta hästen lite undan för skänkeln i samband med övergången, om den blir stark.
 
- Små steg. Du skrev att din häst har stor gång, då kan det hjälpa hästen att få träna på att gå med små steg. Träna framför allt i trav och var noga med att du inte klämmer och spänner dig.
 
- Be någon skicklig ryttare i din närhet om hjälp, då kan den personen lära hästen att bära sig själv och det blir lättare för dig.
 
- Du kan även prova att betsla upp din häst. Ett bett med en liten skänkel kan underlätta, till exempel pessoa eller hissbett.
 
För konkreta ridövningar, leta i litteraturen.
 
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar