Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag den ostadiga och känsliga unghästen att ta stöd?


Publicerat: 2010-07-04
Hej!
 
Jag har en fyraåring som har varit inriden i ett år nu (jag själv red inte in honom) och han är väldigt ostabil och känslig i munnen. Jag vill inte ta för mycket i honom, hur ska jag kunna få honom stabil utan att vara för hård i handen?

Nina Bengtssons svar:

Hej!

Intressant problem tycker jag. Först en liten predikan för ryttaren: ;)
  
När vi talar om ryttarens sits och hjälper glöms ofta ryttarens hand bort. Att träna upp en bra känsla i handen är jätteviktigt. Det gäller att hålla en knuten, stadig men ändå känslig hand. Ofta ser jag elever som försöker vara mjuka genom att inte hålla ordentligt i tygeln, och till exempel sitta med öppna fingrar. En sådan hand blir inte snällare. För att kunna få optimal känsla i handen måste ryttaren lära sig att hålla mjukt knuten hand och verkligen låta handen sluta om tygeln. Sally Swift talar om att hålla en fågelunge. Stadigt så den inte rymmer, men mjukt så den inte kläms ihjäl.
 
Vad gäller din unghäst är det viktigt att han lär sig att gå med kontakt till bettet och din hand. Hästar som ter sig ostabila och känsliga kan, när de väl sedan tar kontakt, gärna dra lite extra - precis som om de går från en ytterlighet (jättekänslig och glapp) till en annan (ganska stark).
Som ryttare gäller det att inte få panik om den känsliga hästen plötsligt börjar dra. Det behöver inte betyda att ryttaren varit hård i handen utan kan lika gärna vara hästens försök att hitta ett "lagom" läge.
 
Om din häst endast är genuint känslig, men med en så kallad bra mun egentligen, bör det räcka med att du vågar ta kontakt och erbjuda ett mjukt stöd i alla situationer. Då kommer hästen att slå sig till ro och känna trygghet i kontakten.
Var noga med att lita på din känsla och våga "ta" i tygeln. Om du blir spänd och överdrivet försiktig känns det ut i din hand - och det gör bara hästen mer osäker.
 
I början sitter du mest still och försöker vara stadig, men efter hand kan du börja "leka" lite med bettet. Experimentera lite. Hästar är tåliga djur så länge vi inte är arga. Om du skulle göra fel och du ber hästen om ursäkt förlåter den snällt. Det är när vi blir arga och orättvisa som de kan bli rädda eller arga tillbaka.
  
Lycka till!  
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet