Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag den ostadiga och känsliga unghästen att ta stöd?

Hej!
 
Jag har en fyraåring som har varit inriden i ett år nu (jag själv red inte in honom) och han är väldigt ostabil och känslig i munnen. Jag vill inte ta för mycket i honom, hur ska jag kunna få honom stabil utan att vara för hård i handen?

Nina Bengtssons svar:

Hej!

Intressant problem tycker jag. Först en liten predikan för ryttaren: ;)
  
När vi talar om ryttarens sits och hjälper glöms ofta ryttarens hand bort. Att träna upp en bra känsla i handen är jätteviktigt. Det gäller att hålla en knuten, stadig men ändå känslig hand. Ofta ser jag elever som försöker vara mjuka genom att inte hålla ordentligt i tygeln, och till exempel sitta med öppna fingrar. En sådan hand blir inte snällare. För att kunna få optimal känsla i handen måste ryttaren lära sig att hålla mjukt knuten hand och verkligen låta handen sluta om tygeln. Sally Swift talar om att hålla en fågelunge. Stadigt så den inte rymmer, men mjukt så den inte kläms ihjäl.
 
Vad gäller din unghäst är det viktigt att han lär sig att gå med kontakt till bettet och din hand. Hästar som ter sig ostabila och känsliga kan, när de väl sedan tar kontakt, gärna dra lite extra - precis som om de går från en ytterlighet (jättekänslig och glapp) till en annan (ganska stark).
Som ryttare gäller det att inte få panik om den känsliga hästen plötsligt börjar dra. Det behöver inte betyda att ryttaren varit hård i handen utan kan lika gärna vara hästens försök att hitta ett "lagom" läge.
 
Om din häst endast är genuint känslig, men med en så kallad bra mun egentligen, bör det räcka med att du vågar ta kontakt och erbjuda ett mjukt stöd i alla situationer. Då kommer hästen att slå sig till ro och känna trygghet i kontakten.
Var noga med att lita på din känsla och våga "ta" i tygeln. Om du blir spänd och överdrivet försiktig känns det ut i din hand - och det gör bara hästen mer osäker.
 
I början sitter du mest still och försöker vara stadig, men efter hand kan du börja "leka" lite med bettet. Experimentera lite. Hästar är tåliga djur så länge vi inte är arga. Om du skulle göra fel och du ber hästen om ursäkt förlåter den snällt. Det är när vi blir arga och orättvisa som de kan bli rädda eller arga tillbaka.
  
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar