Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Varför stressar min häst upp sig när jag kräver aktion?

Hej!
 
Jag har ett resligt proportionerligt halvblod (1,70) på fyra år. Har varit i min ägo sedan augusti 2010. Import med mycket vaksamhet/nerv i sig. Ingen vetskap om vad hästen har gjort/råkat ut för innan.
På grund av egen skada arbetas hästen mest på marken för uppbyggnad. Har ridits i alla gångarter uppsuttet. Har ett trevligt, något stressat steg, framför allt vid start.
 
Mitt problem är att få fram en bra takt. Vid trav i longering och tömkörning får jag en så kallad "joggingtakt", lugnt och avslappnat med svungande steg - med lågt huvud och ryggaktivitet och arbete bakifrån. Men när jag sedan kräver lite mer aktiv trav så rusar/stressar hästen och vill inte alls ta med bakben och arbeta rätt.
 
Har du några bra övningar som jag kan ta till och vad ska jag tänka på? Jag skyndar långsamt då det är en stor häst som jag inte har så mycket vetskap om.
 
Tack på förhand för hjälpen.

Nina Bengtssons svar:

Hej!
Det känns i din fråga som det är lite olika saker jag kan svara på, så jag delar upp frågan i en delfråga om takt och en om att hästen rusar/stressar.
 
- Rusar/stressar. Det är bra att du tar det lugnt med din häst. Det kan helt enkelt vara så att han inte är redo för mer press i traven ännu, och om så är fallet är det bara för dig att jogga vidare i ett lugnt tempo. Ängsliga hästar kan behöva mycket tid (år) för att känna trygghet - och som du så klokt säger vet du ju inte vad han varit med om tidigare i livet.
Låt honom "lufsa" runt i lugn trav, men var noga med att du har skänkeln mjukt intill och att han går med kontakt till bettet. Om han lär sig det är det lättare för dig att reglera honom när du ska rida på mer. När du vill påverka honom i traven, börja då med sidvärtsrörelser. Att gå lite åt sidan gör det svårare för hästen att stressa och spänna emot.
Tänk på att rida honom i ganska djup och rund form. Det hjälper honom att spänna av. Tvinga inte honom att "ta med bakbenen". Om han lär sig spänna av kommer de med efter hand. Du har bara haft hästen 2-3 månader och det är väldigt kort tid i hästutbildning.
 
- Takt. Takt är överreklamerat ;). Lite överdrivet kanske, men jag ska förklara vad jag menar. Självklart ska hästen trava med en viss rytm och absolut med renhet. Dock hör jag ibland människor prisa vissa hästar för deras fantastiska takt, och om jag då tittar på hästen tycker jag att den är "entaktig" och svårpåvekad. Några av de hästar jag suttit på som varit finast att rida, till exempel Ajax, har haft flera traver och flera takter.
De kan trava små, små steg och stora, stora kliv. Snabb takt och långsam rytm. Dessa hästar har också ofta lätt för piaff-passage-övergångar. Trösta dig med det de dagar du känner dig ledsen för att ni inte hittar takten :).
 
Med vänliga hälsningar,
Nina BengtssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market