Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Varför har mitt sto blivit överansträngt av träningen?

Hej,
 
Mitt sto är sju år och har i år utvecklats mycket i dressyren. Hon är långlinjerad och lite överbyggd, så det har tagit tid att få ryggen stark, men i år har hon höjt sig i nacken och fått fin takt och balans. Nu känns hon dock ansträngd, hon slår sig fri ibland, gnisslar lite, och vill ogärna svänga vänster. Hon går med lätt stöd och bär sig själv.
När hon fick massage var musklerna kortare på höger sida och det syntes tydligt att hon var besvärad där, både rygg och hals. Just nu rids hon inte på grund av väglag och väder. Hur ska jag träna när jag sätter igång henne igen? Hon är mycket samarbetsvillig och ambitiös, det känns hemskt att hon har fått ont av träningen...

Nina Bengtssons svar:

Hej,
 
Först vill jag börja med att gratulera dig. Det är bra jobbat att få henne lätt och ihop när hon har vissa fysiska utmaningar.
 
Titta på hur din veckoplanering ser ut. En häst som inte har de bästa fysiska förutsättningarna blir tröttare i kroppen än en optimalt byggd häst. Det är därför viktigt att hon får dagar/perioder av vila. Vila kan vara allt från promenad, tömkörning, uteritt, hoppning, jogg i låg form till bara gå i hage. Jag brukar inte arbeta mina hästar mer än tre dagar i rad, och då är dag 1 ett lösgörande joggingpass. Försök hitta ett system som passar din häst.
Var också noga med att ge henne många korta skrittpauser under ett arbetspass. Då får hon inte mjölksyra och då sliter inte arbetet så hårt.
 
Jag red Grand Prix på ett sto som hette Marlony. Hon var inte bra byggd, men hade mycket spänst och gång. Med henne var det väldigt tydligt att hon blev trött och lite ovillig när hon jobbade. Fick hon små mikropauser höll hon sig positiv under ett 45-minuterspass.
 
Jag tycker också att du ska ha en massör/kiropraktor på henne med jämna mellanrum. Då kan du hålla efter eventuella spänningar.
Tänk också på att utbildning och utveckling alltid går i trappsteg. Du säger att hon har utvecklats mycket. Då är det naturligt att det planar av och till och med kan gå lite bakåt. Läs din häst.
  
Lycka till!
Nina

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market