Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Varför har mitt sto blivit överansträngt av träningen?


Publicerat: 2010-12-27
Hej,
 
Mitt sto är sju år och har i år utvecklats mycket i dressyren. Hon är långlinjerad och lite överbyggd, så det har tagit tid att få ryggen stark, men i år har hon höjt sig i nacken och fått fin takt och balans. Nu känns hon dock ansträngd, hon slår sig fri ibland, gnisslar lite, och vill ogärna svänga vänster. Hon går med lätt stöd och bär sig själv.
När hon fick massage var musklerna kortare på höger sida och det syntes tydligt att hon var besvärad där, både rygg och hals. Just nu rids hon inte på grund av väglag och väder. Hur ska jag träna när jag sätter igång henne igen? Hon är mycket samarbetsvillig och ambitiös, det känns hemskt att hon har fått ont av träningen...

Nina Bengtssons svar:

Hej,
 
Först vill jag börja med att gratulera dig. Det är bra jobbat att få henne lätt och ihop när hon har vissa fysiska utmaningar.
 
Titta på hur din veckoplanering ser ut. En häst som inte har de bästa fysiska förutsättningarna blir tröttare i kroppen än en optimalt byggd häst. Det är därför viktigt att hon får dagar/perioder av vila. Vila kan vara allt från promenad, tömkörning, uteritt, hoppning, jogg i låg form till bara gå i hage. Jag brukar inte arbeta mina hästar mer än tre dagar i rad, och då är dag 1 ett lösgörande joggingpass. Försök hitta ett system som passar din häst.
Var också noga med att ge henne många korta skrittpauser under ett arbetspass. Då får hon inte mjölksyra och då sliter inte arbetet så hårt.
 
Jag red Grand Prix på ett sto som hette Marlony. Hon var inte bra byggd, men hade mycket spänst och gång. Med henne var det väldigt tydligt att hon blev trött och lite ovillig när hon jobbade. Fick hon små mikropauser höll hon sig positiv under ett 45-minuterspass.
 
Jag tycker också att du ska ha en massör/kiropraktor på henne med jämna mellanrum. Då kan du hålla efter eventuella spänningar.
Tänk också på att utbildning och utveckling alltid går i trappsteg. Du säger att hon har utvecklats mycket. Då är det naturligt att det planar av och till och med kan gå lite bakåt. Läs din häst.
  
Lycka till!
Nina


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar