Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Unghäst som inte vill fatta vänster galopp

Hej!
 
Jag har ett femårigt sto som blev inriden ganska sent och som har svårt att fatta vänster galopp. Antingen rusar hon in i galoppen eller så fattar hon fel. Höger galopp är jätteenkel för henne.
Kan det bero på att hon är väldigt oliksidig? Jag har läst att man kan underlätta för unghästar att fatta galopp genom att ställa dem utåt, stämmer det? Och finns det något mer som kan hjälpa?


Nina Bengtssons svar:

För att göra jobbet lättare för hästen måste vi ryttare rida för att göra den så liksidig som möjligt. Det gäller att arbeta med det i alla gångarter. Ju mer liksidig din häst blir i skritt och trav desto lättare kommer det bli att fatta galopp.

Du kan även träna hästen på töm och där lära den att fatta galopp för din röst. Viktigt är att hästen går med eftergift och är i balans. Hon får inte rusa. Var gång hon gör det tappar hon balansen och det skrämmer henne mer än det gör henne trygg.

Ja, du kan låta den unga hästen ställa lite utåt eller vara rak i fattningen. Det underlättar för hästen. Dock är det viktigaste att du får hästen fram för ditt inre sittben och att du sitter rätt över hästen. Var även noga här med att hon inte rusar. Om du lärt henne att lyssna på din röst kan du gärna använda den även när du rider.

Får du inte ordning på vänsterfattningen, ta då hjälp av någon duktig unghästryttare. Oftast galopperar de flesta unghästar både i höger och i vänster galopp obehindrat i hagen, så det är tydligt att vi ryttare mest är "i vägen" när vi kommer upp.:)
För att det inte ska bli ett för stort problem är det bättre att någon med rutin lär hästen.

Lycka till!
Nina

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar