Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Unghäst som inte vill fatta vänster galopp


Publicerat: 2009-03-13

Hej!
 
Jag har ett femårigt sto som blev inriden ganska sent och som har svårt att fatta vänster galopp. Antingen rusar hon in i galoppen eller så fattar hon fel. Höger galopp är jätteenkel för henne.
Kan det bero på att hon är väldigt oliksidig? Jag har läst att man kan underlätta för unghästar att fatta galopp genom att ställa dem utåt, stämmer det? Och finns det något mer som kan hjälpa?


Nina Bengtssons svar:

För att göra jobbet lättare för hästen måste vi ryttare rida för att göra den så liksidig som möjligt. Det gäller att arbeta med det i alla gångarter. Ju mer liksidig din häst blir i skritt och trav desto lättare kommer det bli att fatta galopp.

Du kan även träna hästen på töm och där lära den att fatta galopp för din röst. Viktigt är att hästen går med eftergift och är i balans. Hon får inte rusa. Var gång hon gör det tappar hon balansen och det skrämmer henne mer än det gör henne trygg.

Ja, du kan låta den unga hästen ställa lite utåt eller vara rak i fattningen. Det underlättar för hästen. Dock är det viktigaste att du får hästen fram för ditt inre sittben och att du sitter rätt över hästen. Var även noga här med att hon inte rusar. Om du lärt henne att lyssna på din röst kan du gärna använda den även när du rider.

Får du inte ordning på vänsterfattningen, ta då hjälp av någon duktig unghästryttare. Oftast galopperar de flesta unghästar både i höger och i vänster galopp obehindrat i hagen, så det är tydligt att vi ryttare mest är "i vägen" när vi kommer upp.:)
För att det inte ska bli ett för stort problem är det bättre att någon med rutin lär hästen.

Lycka till!
Nina


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar