Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Extremt oliksidig häst – som har svårt att fatta ena galoppen

Hej,
  
Min häst är extremt svår att ställa igenom i vänster varv, traven funkar ganska bra, men när jag ska galoppera böjer hon sig jättemycket åt höger och blir stum i vänster sida. Hon tar inte vänster skänkel och om jag säger till ordentligt med skänkeln drar hon upp huvudet och ökar, fortfarande böjd åt höger.
  
Det går knappt att galoppera henne på spåret, då hon bara drar sig inåt. Hon puttar även över mig till höger i sadeln och det är extremt svårt för mig att lyckas sitta rakt, medan jag i högervarvet sitter helt rakt hur enkelt som helst.
  
Då hon fungerar bra till höger har vi trott att det har berott på smärta, men vi har kollat upp henne och hittar inget fel. Hur ska jag tänka?


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Det var länge sedan jag träffade en så sned häst, jag förutsätter att en veterinär har undersökt den grundligt i och med att du skriver att ni har kollat upp henne.
Spontant tänker jag först att även en kiropraktor borde titta på hästen, så att inga fysiska snedheter är orsak. Dock ska vi inte leta fel utan hellre komma till ridning och få utveckling på det sättet. Så till jobbet.
  
Psykisk spänning
Ibland kan snedhet bli en psykisk spänning. Med det menar jag att om en häst har sprungit felböjd under lång tid är det mycket psykisk spänning som sätter stopp för eftergiften, inte bara stelhet i kroppen. Det är sällan en häst är så osmidig av naturen. Jag vill till och med drista mig till att säga att hästar är ganska smidiga och mjuka djur, tills vi sitter upp. ;)
  
Var oerhört noga med din sits
Du skriver att traven fungerar ganska bra, då tror jag att det är i huvudsak är en balansfråga i galoppen. Var noga med att du jobbar med problemet i skritt och trav först. Ju bättre förarbete du gör där desto bättre kan du lyckas med galoppen.
Träna i skritt först genom att flytta hästen undan vänster skänkel och ut mot ytter tygel. Se till att vänsterskänkeln påverkar bogen mer än bakdelen. Det är ingen mening med att hästen slänger ut rumpan, utan meningen är att du ska få ett sug i yttertygeln och en eftergift i inner. Då är det egentligen mer bogarna du vill kunna flytta.
Var noga med din position i sadeln. Jag vill att du är oerhört noggrann med hur du sitter i skritt och trav, då det är lättare för dig i de gångarterna. Som jag sa tidigare, ju bättre arbete du har gjort innan desto större chans att lyckas har du i galoppen.
  
Väl i galoppen är det flera saker du bör tänka på:

 • Har du någon som är duktig på att tömköra, be denna person om hjälp. Hästen behöver lära sig att galoppera balanserat och kvickt, men avspänt. Det är bra om det kan tränas utan störning av ryttare, då är tömkörning ett bra hjälpmedel.
 • Se över dina galoppfattningar. Det är viktigt att ha en balanserad fattning för att få en balanserad galopp. Galoppera korta bitar och bryt av om du känner att det drar i väg.
 • Väl i galopp är det samma jobb som i de andra gångarterna. Om hon drar upp huvudet när du försöker påverka henne kan det hjälpa att tillfälligt använda exempelvis en halsförlängare, en så kallad gummisnodd. Jag vill inte att du ska hamna i dragkamp, då kan den hjälpa dig att bevara rundhet i nacken medan du koncentrerar dig på att sitta rätt och flytta vänster bog över till höger. 
 • Högerskänkeln ramar in och driver framåt. Vänstertygeln kan gärna leda lite och eventuellt vara lite upplyftande (om hon drar neråt), medan yttertygeln reglerar och erbjuder stöd.
 • Var tydlig men inte hård.
Din viktigaste uppgift är att få henne att ta skänkeln. Utan den kan du inte påverka. Fundera också på om du har någon duktig ryttare i din närhet som kan sitta upp och hjälpa dig. 
  
Lycka till!
Nina


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

 • Rid din häst med takt och schuvung
 • John Hickey tömkör över hinder
 • Rakriktad häst rör sig balanserat
 • Planera ditt foderår
 • Så lägger du ett sårbandage 
 • Fyra dagliga stretchövningar
 • Professorn om träningsfria perioder
 • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market