Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hittar inte fram till den samlade galoppen

Jag får alltid dåliga omdömen på den samlade galoppen när jag rider program. Nu ska vi snart debutera Msv C och jag känner mig rådvill, min tränare har verkligen försökt förklara skillnaden. Men vi hittar ändå inte riktigt ända fram. Kan du hjälpa mig – hur rider jag en samlad galopp för att få bra procent? Har du någon bra övning som hjälper mig att känna skillnaden mellan samlad galopp, arbetsgalopp och mellangalopp?

På träning är det lättare att få till det, men på tävling känns det som att allt bara flyter ihop... Hjälp! Hur får jag ett större register i galoppen och hur lyckas jag hålla det även på tävling?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Jag tror du ska prova att tänka på ett annat sätt. I stället för att använda termerna samlad, arbets- och mellangalopp så tänk att du ska hitta den galopp där din häst är bäst i balans, mest självbärig och lättriden. Då jobbar du utifrån en ridkänsla i stället för en term på pappret. Jobba med att få hästen kvick i sina galoppsprång.

Jag brukar beskriva det som att den ska bli "trummig" när den galopperar (är du nu en av de få människor som av naturen har en häst med väldigt kvick och trummig galopp kan du bortse från detta). Hästen ska även vara avspänd och lösgjord, då kan du hitta den optimala galoppen. Sen är det "bara" att rida lite mer framåt för mellangalopp och lite mer tillbaka för samlad.

En annan tanke – om du får dåliga omdömen på samlad galopp, så fokusera inte på ordet samlad utan på ordet galopp. Det vill säga förbättra grundkvaliteten i galoppen. Med en bra galopp är det sedan inte svårt att spela på registret.

Lycka till! NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar