Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Fyraåringen vill inte ta ställningen till höger

Hej!

Jag har en 4-årig häst som inte riktigt vill ta ställningen till höger. Han böjer halsen men inte nacken och vinklar huvudet och tar inte innerskänkeln utan "släpper" stödet på ytter.

När han gör så blir det en känsla av att han "tippar" inåt istället. Kan tillägga att det inte är jättemycket. I vänster varv har vi inga problem. Annars är han som en liten "gummiboll" att rida.

Finns det någon bra övning att rida för att komma åt problemet? Jag rider mycket skänkelvikningar och öppnor och det blir bättre men sen "faller" han tillbaka. Efter skrittpass så får man börja om.

Han är mycket lyhörd och arbetsvillig och vill göra rätt men vi har kommit in i ett felaktigt beteende.

MVH
Limerick

Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Du är rätt på det i det jobb du gör nu. Vanligtvis tar det ganska lång tid för den unga hästen att bli så stark så den orkar vara helt liksidig och faktum är att liksidigheten är något jag jobbar med varje dag även på de äldre hästarna.
 
Att vara helt liksidig handlar ju om att hästen ska bära upp och skjuta på helt jämnt med sina bakben. Sen tillkommer det att vi ryttare tyvärr oftast inte är helt liksidiga själva.
 
Jag tror att du får vara beredd på att jobba med små snedheter hela ert ridliv tillsammans. En period kan du tycka att det är bättre och sen en dag kanske ni börjar träna exempelvis serier och då kommer det tillbaka igen.

En övning du kan jobba med är att i skritt sitta på volt. Flytta hästen något undan innerskänkel ut mot yttertygel. Var noga med att inte dra tillbaka innerskänkeln för mycket. Hästen ska flytta sig balanserat och inte kasta ut bakdelen. Håll kvar ett jämt stöd på yttertygel och lätta av på inner, och sätt igång i trav.
Försök bevara stöd på yttertygeln och när du känner att du tappar det sakta av och flytta igen. Upprepa detta flera gånger och variera mellan att rida rakt ut då och då och kontrollera att ytterstödet finns kvar.

Lycka till!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market