Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Galoppövningar som hjälper tung och stel häst

Hej!
 
Jag har ett tioårigt sto som jag haft i tre år - hon är inriden av mig som sjuåring och har därför inte hunnit så långt i utbildningen. Hästen ligger på LB-nivå, men jag har ett problem. Hon blir gärna tung, seg i munnen och stel i galoppen. Då hamnar hon på bogarna och avsaktningarna är katastrofala.
 
Hästen är annars superlyhörd i traven, hon bär upp sig bra och har en ärlig form. Men så snart det kommer till galopp funkar ingenting. Hon är välmusklad och genomkollad av veterinär och equiterapeut, i munnen och i kroppen. Inga fel. Hon har passande sadel och bett, och själv har jag inga problem med andra hästar. Men jag tror att jag låser mig lite på min egen.
 
Hur ska jag tänka? Det enda som går igenom mitt huvud är bromsa, bromsa. Jag gör mycket fattningar, som ska vara stärkande, och varierar träningen mycket. Men finns det några extrabra övningar för att stärka galoppen?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Det kan ta lång tid för vissa hästar att bli starka i galoppen - och med tanke på att hon blev inriden som sjuåring är det inte konstigt att galoppen ligger efter. Jag gör här en lista med övningar som jag tycker att du ska använda:
 
¤ Galoppera på ute. Helst bör du ligga och rulla med stora, balanserade galoppsprång så att hästen får genomströmning i muskler, styrka och flås. Det mesta av ditt jobb kommer att bygga på att samla henne och då är "framåtgaloppen" extra viktig som ventil.
 
¤ Tömköra i väl SAMLAD form. (OBS! Inte lösgalopp på lina i framstupa sidoläge.) Här handlar det om att lära hästen att sakta av och fatta galopp utan ryttare. Det är ofta lättare för hästen att träna sin galopp utan ryttare på ryggen.
 
¤ Göra en miljon övergångar mellan galopp och skritt. Galoppera korta bitar och sakta av så fort hästen tappar balansen.
 
¤ Träna förvänd galopp. Mycket! Det är stärkande.
 
¤ Träna även på att flytta i lite öppna eller sluta på långsidorna när du galopperar. Allt för att hästen ska balansera sig.
 
¤ Har du någon duktig ryttare i din närhet - be om hjälp.
 
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market