Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Galoppövningar som hjälper tung och stel häst

Hej!
 
Jag har ett tioårigt sto som jag haft i tre år - hon är inriden av mig som sjuåring och har därför inte hunnit så långt i utbildningen. Hästen ligger på LB-nivå, men jag har ett problem. Hon blir gärna tung, seg i munnen och stel i galoppen. Då hamnar hon på bogarna och avsaktningarna är katastrofala.
 
Hästen är annars superlyhörd i traven, hon bär upp sig bra och har en ärlig form. Men så snart det kommer till galopp funkar ingenting. Hon är välmusklad och genomkollad av veterinär och equiterapeut, i munnen och i kroppen. Inga fel. Hon har passande sadel och bett, och själv har jag inga problem med andra hästar. Men jag tror att jag låser mig lite på min egen.
 
Hur ska jag tänka? Det enda som går igenom mitt huvud är bromsa, bromsa. Jag gör mycket fattningar, som ska vara stärkande, och varierar träningen mycket. Men finns det några extrabra övningar för att stärka galoppen?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Det kan ta lång tid för vissa hästar att bli starka i galoppen - och med tanke på att hon blev inriden som sjuåring är det inte konstigt att galoppen ligger efter. Jag gör här en lista med övningar som jag tycker att du ska använda:
 
¤ Galoppera på ute. Helst bör du ligga och rulla med stora, balanserade galoppsprång så att hästen får genomströmning i muskler, styrka och flås. Det mesta av ditt jobb kommer att bygga på att samla henne och då är "framåtgaloppen" extra viktig som ventil.
 
¤ Tömköra i väl SAMLAD form. (OBS! Inte lösgalopp på lina i framstupa sidoläge.) Här handlar det om att lära hästen att sakta av och fatta galopp utan ryttare. Det är ofta lättare för hästen att träna sin galopp utan ryttare på ryggen.
 
¤ Göra en miljon övergångar mellan galopp och skritt. Galoppera korta bitar och sakta av så fort hästen tappar balansen.
 
¤ Träna förvänd galopp. Mycket! Det är stärkande.
 
¤ Träna även på att flytta i lite öppna eller sluta på långsidorna när du galopperar. Allt för att hästen ska balansera sig.
 
¤ Har du någon duktig ryttare i din närhet - be om hjälp.
 
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar