Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Går mot hand i avsaktningarna

Hej Nina!

Min häst går mot hand i avsaktningarna. Speciellt i övergångarna från galopp till trav, eller när vi tränar halt från galopp. Jag har varit hos hästtandläkare med honom och har bytt bett. All utrustning sitter bra, så det kan inte vara problemet. Jag försöker vara mjuk i handen i övergångarna och bromsa honom med hjälp av mina magmuskler. Men han vill inte samla sig tillräckligt innan avsaktningarna. Vad tror du är problemet? Har du några råd och tips att dela med dig av?

Jättetacksam för svar!
/Johanna


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Jag tror att din häst spänner sig och tappar balansen när han ska sakta av. Låter som problemet är störst från galopp. Träna på att balansera galoppen och på att kunna göra halvhalter och samla. Om du har någon som kan tömköra kan det vara bra att låta honom träna där, utan ryttare. Då har du också en möjlighet att se hur han brukar sig från marken.

Sedan gäller det att ge honom största möjliga support när du sitter på ryggen. Träna på att samla galoppen så mycket som möjligt utan att han bryter av. När han är välbalanserad och avspänd i samlingen är avsaktningen oftast inget problem. Du kan behöva hålla kvar en något stadigare kontakt för att bryta mönster och visa honom var han ska vara i formen.

Tänk även på att vänta ut avsaktningen. I detta skede har det ingen betydelse var han saktar av, utan det viktiga är hur.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar