Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Öppna hjälper häst på dubbla spår


Publicerat: 2018-08-22

Hej! Jag har ett halvblodssto som jag tävlar i lätta klasser i dressyr. Nu skulle jag vilja gå upp till LB:2 till hösten, men drar mig eftersom vi ofta får låga poäng i galoppen. Min häst går nämligen på dubbla spår och i LB:2 är det ganska långa, avslöjande, sträckor i galopp. Jag rider mycket öppna och försöker flytta framdelen och bogen in, alltså inte korrigera bakdelen i första hand. Hur hade du gjort med en sådan häst och vilka övningar rekommenderar du?
  
Mvh Klara


Nina Bengtssons svar:

Hej Klara!
  
Ja, jag har haft flera hästar med samma problematik. Bland annat var vår Maya jättesned när jag träffade henne första gången. Jag förutsätter att du har låtit en veterinär titta igenom hästen.
Ditt tänk med öppna och att rätta fram på bak är helt rätt. När du jobbar med det är det viktigt att du är konsekvent och noggrann. Din häst måste få en chans att stärka sig i den nya bärigheten och då måste du envist jobba på. Problemet kan inte tas bort med någon enstaka övning utan det är styrka, vana och avspändhet som gäller. 
  
Om du tycker att det
är svårt att hålla öppnan kan du gärna varva med att lägga en volt på långsidorna.
När du passerar hörn, tänk på att ställa i nacken och att runda runt innerskänkeln. Men var också noga med att hålla hästen utanför din innerskänkel och flytta bakdelen något lite utåt i hörnpasseringen. På så sätt tränar du balans och bärighet.
  
Var noga med din egen position. Hästar som är väldigt sneda har en tendens att flytta sin ryttare fel i sadeln och det är mycket viktigt att du håller din plats och sitter rakt över hästens rygg.
Öppna och bogen in hela tiden en period är mitt råd till dig.
  
Lycka till!
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar