Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Öppna hjälper häst på dubbla spår

Hej! Jag har ett halvblodssto som jag tävlar i lätta klasser i dressyr. Nu skulle jag vilja gå upp till LB:2 till hösten, men drar mig eftersom vi ofta får låga poäng i galoppen. Min häst går nämligen på dubbla spår och i LB:2 är det ganska långa, avslöjande, sträckor i galopp. Jag rider mycket öppna och försöker flytta framdelen och bogen in, alltså inte korrigera bakdelen i första hand. Hur hade du gjort med en sådan häst och vilka övningar rekommenderar du?
  
Mvh Klara


Nina Bengtssons svar:

Hej Klara!
  
Ja, jag har haft flera hästar med samma problematik. Bland annat var vår Maya jättesned när jag träffade henne första gången. Jag förutsätter att du har låtit en veterinär titta igenom hästen.
Ditt tänk med öppna och att rätta fram på bak är helt rätt. När du jobbar med det är det viktigt att du är konsekvent och noggrann. Din häst måste få en chans att stärka sig i den nya bärigheten och då måste du envist jobba på. Problemet kan inte tas bort med någon enstaka övning utan det är styrka, vana och avspändhet som gäller. 
  
Om du tycker att det
är svårt att hålla öppnan kan du gärna varva med att lägga en volt på långsidorna.
När du passerar hörn, tänk på att ställa i nacken och att runda runt innerskänkeln. Men var också noga med att hålla hästen utanför din innerskänkel och flytta bakdelen något lite utåt i hörnpasseringen. På så sätt tränar du balans och bärighet.
  
Var noga med din egen position. Hästar som är väldigt sneda har en tendens att flytta sin ryttare fel i sadeln och det är mycket viktigt att du håller din plats och sitter rakt över hästens rygg.
Öppna och bogen in hela tiden en period är mitt råd till dig.
  
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar