Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som går över i passgång när den skrittas


Publicerat: 2006-09-12
Hej!

Min häst börjar passa när man ska arbeta henne i skritt. Hon passar inte när man ger henne lång tygel. Går detta att bli av med? Eller är det helt omöjligt? Hur ska jag arbeta för att få bort denna gång?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Passgång kan var mycket svårt att bli av med. Några saker är dock grundläggande. Det är viktigt att hästen är avspänd. Du ska inte vara för rädd att jobba skritten. Träna gärna sidvärts, det vill säga flytta hästen undan för inner skänkel när den börjar passa.

Träna på att ta tyglarna väldigt successivt. Korta dem lite i taget och ge hästen utrymme att kunna skritta korrekt även när du har kontakt. Träna gärna över bommar och i kuperad terräng. Det är viktigt att hästen kan ändra sin steglängd utan att spänna sig.

Det kan också hjälpa att lära hästen att "trampa", det vill säga början till piaff. Se om du har någon duktig i din närhet som kan hjälpa dig att till exempel tömköra hästen. När hästen lär sig piaffera lär den sig också att bruka sin kropp avspänt under samling.

Det är lite olika från fall till fall om det går att förbättra skritten. Jag har haft flera hästar i träning som har haft tendens till pass och som vi lyckats hålla på rätt sida gränsen. Är det dock en utpräglad passgångare från unga år kan det vara näst intill omöjligt.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar