Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som inte kan galoppera långsamt


Publicerat: 2007-03-28
Hejsan!

Jag har problem med min hästs galopp och jag vet inte hur jag ska ta itu med det. Hon kan inte galoppera långsamt! Om man tömkör eller longerar brukar det gå bra, hon kan galoppera balanserat och med en lagom takt, men så fort man sitter på drar hon iväg.

När man rider på banan går det bra att lägga volter för att få ner tempot men så fort man kommer ut på raka spår ökar hon successivt, det är svårt att få tillbaka henne och någon form är det inte att tala om. Vad kan jag göra? Jag försöker klättra lite då och då och galopperar ute när underlaget och hästens humör tillåter. Ridhus kan jag bara rida i en gång i veckan under vintern men på sommaren finns ridbanan tillgänglig.

Kan hon ha ont? Blir hon stressad av ryttaren? Jag vill verkligen komma tillrätta med det här.

Mvh
Amanda

Nina Bengtssons svar:

Hej Amanda!

Det problem du har är ganska vanligt. Min erfarenhet är att det oftast inte är något fel på hästen. Att springa fort och okontrollerat i fel form kan göra vilken häst som helst rädd.
 
Några saker du ska tänka på:
1. Sätt på någon form av hjälptygel, till exempel en halsförlängare. Hästen måste vara i rätt form för att kunna våga slappna av och det låter som att du behöver hjälp med att lyckas med det.

2. Galoppera korta pass och gör mycket fattningar. När hästen börjar skena, sakta av och börja om. Det är inte bra utbildning att låta hästen springa runt. Den blir bara mer spänd.

3. Var noga med din egen balans och avspänning.

4. Ta hjälp. Om du har någon duktig ryttare i din närhet - be denna att sitta upp. Det kan behövas att någon lungt orkar hålla kvar hästen i kort galopp för att den ska känna att den kan och att det faktiskt är bekvämt att galoppera i balans. Dock får denna person inte bråka med hästen.

5. Träna din häst att fatta galopp från skritt. Oftast får man en mer balanserad galopp då. Det finns ett talesätt som lyder: "Sådan fattning, sådan galopp",det vill säga bra fattning - bra galopp.

6. En bra övning är att rida på långsidan i till exempel skritt. Lägg en cirka sju meter stor volt. När framdelen når spåret fattar du galopp. Galoppera en liten bit och sakta sedan av. Upprepa denna övning många gånger.

Lycka till!
Nina


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar