Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som inte kan galoppera långsamt

Hejsan!

Jag har problem med min hästs galopp och jag vet inte hur jag ska ta itu med det. Hon kan inte galoppera långsamt! Om man tömkör eller longerar brukar det gå bra, hon kan galoppera balanserat och med en lagom takt, men så fort man sitter på drar hon iväg.

När man rider på banan går det bra att lägga volter för att få ner tempot men så fort man kommer ut på raka spår ökar hon successivt, det är svårt att få tillbaka henne och någon form är det inte att tala om. Vad kan jag göra? Jag försöker klättra lite då och då och galopperar ute när underlaget och hästens humör tillåter. Ridhus kan jag bara rida i en gång i veckan under vintern men på sommaren finns ridbanan tillgänglig.

Kan hon ha ont? Blir hon stressad av ryttaren? Jag vill verkligen komma tillrätta med det här.

Mvh
Amanda

Nina Bengtssons svar:

Hej Amanda!

Det problem du har är ganska vanligt. Min erfarenhet är att det oftast inte är något fel på hästen. Att springa fort och okontrollerat i fel form kan göra vilken häst som helst rädd.
 
Några saker du ska tänka på:
1. Sätt på någon form av hjälptygel, till exempel en halsförlängare. Hästen måste vara i rätt form för att kunna våga slappna av och det låter som att du behöver hjälp med att lyckas med det.

2. Galoppera korta pass och gör mycket fattningar. När hästen börjar skena, sakta av och börja om. Det är inte bra utbildning att låta hästen springa runt. Den blir bara mer spänd.

3. Var noga med din egen balans och avspänning.

4. Ta hjälp. Om du har någon duktig ryttare i din närhet - be denna att sitta upp. Det kan behövas att någon lungt orkar hålla kvar hästen i kort galopp för att den ska känna att den kan och att det faktiskt är bekvämt att galoppera i balans. Dock får denna person inte bråka med hästen.

5. Träna din häst att fatta galopp från skritt. Oftast får man en mer balanserad galopp då. Det finns ett talesätt som lyder: "Sådan fattning, sådan galopp",det vill säga bra fattning - bra galopp.

6. En bra övning är att rida på långsidan i till exempel skritt. Lägg en cirka sju meter stor volt. När framdelen når spåret fattar du galopp. Galoppera en liten bit och sakta sedan av. Upprepa denna övning många gånger.

Lycka till!
Nina

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market