Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som inte tar stöd på bettet? 

Hejsan,
  
Jag tror att min häst försöker lura mig att han jobbar ordentligt i form. Han knäpper av i nacken och jag känner att jag inte har något i handen, det är liksom tomt där och jag får inget ärligt stöd. Finns det några bra övningar jag kan få hjälp med för att komma ur detta? Hur ska jag får honom att bjuda fram till bettet?
  
Mvh, Pernilla


Nina Bengtssons svar:

Hej Pernilla!
  
Jag vill börja med att berömma dig för att du analyserar och känner vad som händer. Att hästen inte går fram till kontakten är ett lika stort fel som om den drar i bettet.
  
När hästen inte tar kontakt handlar det också om att inte vara framme för skänkeln. Tänk på att vara mjuk och känslig i handen, utan att vara överdrivet försiktig (vilken motsägande instruktion!), hästen ska vara nyfiken och våga ta kontakt. Den ska älska din hand, brukar vi skämta om i mitt stall.
jag tycker att Sally Swift har en bra liknelse när hon säger att du ska kunna hålla en fågelunge utan att den kläms ihjäl, men inte heller flyr....
  
Det gäller också att få hästen framför skänkeln. Det får du genom korta tempoväxlingar och genom att vara uppmärksam på att den reagerar på din hjälp. Rid gärna friskt framåt i balans, men jaga inte.
  
Att rida sidvärts och sedan rida ur det rakt fram, med lite fräscht tempo, kan underlätta för hästen att ta kontakt. Till exempel rider du på en volt i skänkelvikning för inner skänkel, och när du kommer till diagonallinjen följer du den, gasar lite och försöker få fram handen och kontakten till ett sug. Du kan även trycka fram något med ditt säte för att få bättre kontakt. Upprepa denna övning, och träna upp din tajming och känsla.
  
De flesta tycker att det är ett lättare fel med hästar som drar i bettet, men jag föredrar en häst som blir vek och glappar. Jag har en del kroppsskador efter ett långt hästliv och det sliter mindre på min kropp.
Jag tänker även att hästen som krullar ihop sig någonstans har lärt sig att släppa sin hals och den kontroll det innebär att spjärna i halsen. Därmed är det "bara" förtroende, skänkel och en bra hand som behövs...
  
Lycka till! 
Nina


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar