Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som inte tar stöd på bettet? 

Hejsan,
  
Jag tror att min häst försöker lura mig att han jobbar ordentligt i form. Han knäpper av i nacken och jag känner att jag inte har något i handen, det är liksom tomt där och jag får inget ärligt stöd. Finns det några bra övningar jag kan få hjälp med för att komma ur detta? Hur ska jag får honom att bjuda fram till bettet?
  
Mvh, Pernilla


Nina Bengtssons svar:

Hej Pernilla!
  
Jag vill börja med att berömma dig för att du analyserar och känner vad som händer. Att hästen inte går fram till kontakten är ett lika stort fel som om den drar i bettet.
  
När hästen inte tar kontakt handlar det också om att inte vara framme för skänkeln. Tänk på att vara mjuk och känslig i handen, utan att vara överdrivet försiktig (vilken motsägande instruktion!), hästen ska vara nyfiken och våga ta kontakt. Den ska älska din hand, brukar vi skämta om i mitt stall.
jag tycker att Sally Swift har en bra liknelse när hon säger att du ska kunna hålla en fågelunge utan att den kläms ihjäl, men inte heller flyr....
  
Det gäller också att få hästen framför skänkeln. Det får du genom korta tempoväxlingar och genom att vara uppmärksam på att den reagerar på din hjälp. Rid gärna friskt framåt i balans, men jaga inte.
  
Att rida sidvärts och sedan rida ur det rakt fram, med lite fräscht tempo, kan underlätta för hästen att ta kontakt. Till exempel rider du på en volt i skänkelvikning för inner skänkel, och när du kommer till diagonallinjen följer du den, gasar lite och försöker få fram handen och kontakten till ett sug. Du kan även trycka fram något med ditt säte för att få bättre kontakt. Upprepa denna övning, och träna upp din tajming och känsla.
  
De flesta tycker att det är ett lättare fel med hästar som drar i bettet, men jag föredrar en häst som blir vek och glappar. Jag har en del kroppsskador efter ett långt hästliv och det sliter mindre på min kropp.
Jag tänker även att hästen som krullar ihop sig någonstans har lärt sig att släppa sin hals och den kontroll det innebär att spjärna i halsen. Därmed är det "bara" förtroende, skänkel och en bra hand som behövs...
  
Lycka till! 
Nina


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.