Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som blir märkbart irriterad under ridpasset


Publicerat: 2018-02-18

Hej! Jag har ett sjuårigt sto som är en potentiell dressyrhäst. Under ridpasset kan hon dock gå jättefint och ha en positiv attityd, för att sedan helt plötsligt bli väldigt irriterad (lägger öronen bakåt och sparkar bakut), speciellt i galoppfattningarna. Ibland stannar hon och vägrar gå framåt. Vad kan detta bero på och hur ska jag träna för att undvika dessa ”utbrott”?


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Det beteende du beskriver känner jag väl igen. Lite typiskt för ston, mer sällan hos valacker (även om vissa kan reagera likadant).
  
Kolla upp hos veterinär först
Nu kommer ett svar som är ganska mycket psykologiskt och inte enbart ridtekniskt, jag utgår från att hästen är kollad av veterinär också – då eventuella fysiska skador så klart kan spela in.
Vissa hästar har större integritet än andra. Det leder till att de är mer känsliga för påverkan. De är mer skeptiska och inte helt intresserade av att vara lydiga. Lite kinkiga kan man säga. 
  
Känsliga individer
Dessa hästar är enligt mig inte arbetsovilliga utan snarare lite känsliga individer med en spänning i kroppen och/eller i "knoppen". När de blir skolade mer och mer kan de absolut gå lika bra som en mindre komplicerad individ.
När vi utbildar sådana hästar är det oerhört viktigt att vara lyhörd och konsekvent. De ska ridas med kvicka, lätta hjälper för de tål inte att vi klämmer och rider starkt. Då tjurar de ihop.
Det är lätt att säga att sådana hästar ska "ha en kick med skänkeln och sedan full fart framåt", men min erfarenhet är att det är lika viktigt att få dem med sig i hjärnan. De måste vilja jobba med dig och det är din uppgift som ryttare att inspirera dem till jobb.
Du kan jämföra med vänner – en del säger ja till allt medan andra måste trugas lite mer för att följa med. Hästar är även de olika personligheter.
  
Några saker att tänka på när du har en ”ridkinkig” häst:
Kläm inte! Skänkeln ska vara kvick och lätt. Det är bättre att ta på en sporre och sedan kunna vara lätt med hjälpen.
  
Ha hästen "framför" skänkeln!
Det vill säga – se till att din häst är kvick i fötterna och sätter i gång och tar hjälper på ett lätt sätt. Många snabba övergångar är en bra check. Hästen ska helst sakta av och sätta i gång för din tanke. Tänk på att de känner en fluga och reagerar på den!
  
Var medveten om när och hur du påverkar hästen!
Ryttaren ska absolut inte vara passiv på en sådan häst, utan det är viktigt att sätta ramar och vara en ledsagare. Annars får de övertaget för mycket och då blir inte utvecklingen det vi vill.
När hästen är "kinkig" får du lov att säga ifrån genom att peta till med spö eller svänga, vända, smacka eller småprata med den och förklara att det inte är okej att vara så grinig. Denna typ av häst kan det vara bra att sätta "press" på lite i taget, så att ni inte hamnar i konflikt. Tänk att en millimeter per dag blir en meter på sikt.
   
Beröm mycket! Denna personlighetstyp av häst är väldigt lyhörd för beröm och går på det. Ibland kan det till och med vara bra att fjäska lite. Beröm för små framsteg och klappa och var positiv själv. Positiv energi är något vi alla går i gång på, hästar som människor, och energi är viktigt för dessa hästar.
  
Att du får problem i fattningar är ganska typiskt! Träna fattningar på töm. Lär hästen att lyssna på ordet galopp vid longering eller tömkörning och ta med det sedan när du rider. Var oerhört noga med eftergift och framåtbjudning innan fattningen. Känn att hästen är mjuk i sidorna och genomsläpplig i kroppen. Har du ett stopp i en muskel får du garanterat ett stopp när du försöker påverka.
  
Om hjälpen inte går igenom, gör om! Börja inte trycka hårdare utan fortsätt lära hästen att svara för en lätt hjälp. Var lugn, tydlig och envis. Och ha tålamod!
  
Lycka till!
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar