Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som "krullar ihop" sig

Hej!
  
Jag har en häst som är något lågställd fram, och med något långa bakben. Vi har stora problem i galoppen. Om jag kortar upp honom innan galoppfattningen vill han krulla ihop sig väldigt fram - eller lägga rumpan åt sidan. Det känns som att han inte riktigt får plats, att fyrkanten blir för liten. Därigenom får jag inte heller bra bjudning i galoppen. Hur ska jag träna och tänka? Hästen är tio år och är tävlad till och med LA:4.
  
Tacksam för svar!
/Anette

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Du tänker klokt när du skriver att din häst inte riktigt får plats. Förutsättningarna att kommunicera med din häst blir så mycket bättre om ryttaren förstår problemet, i stället för att bara bli arg och säga "dumma häst".
När en häst har den kroppsbyggnad du talar om måste hästen hitta en teknik att vinkla sitt bäcken för att kunna "få plats". Det gäller att lära hästen att ta små steg och att sätta bakbenen rakt under magen. Detta kan du träna hela tiden, även i skritt och trav.
Med en häst i din hästs ålder skulle jag också börja trampa den. Jag vet inte vad du har för möjlighet till hjälp där du bor. Hästen behöver inte lära sig piaff, men att lära sig gå med små halva steg är jättenyttigt för just det problem du talar om.
  
När du väl galopperar - lägg mycket tid på balans och styrketräning. Det vill säga rid skänkelvikning på långsidor (både rättvänd och förvänd) och diagonal. Det lär hästen att hålla balans på sina bakben och att kunna flytta tyngden från ett bakben till ett annat under rörelse. Träna också på att variera steglängd och tempo i galoppen. Galoppera framåt och minska med korta intervall. Det är styrketräning för hästen.
Övergångar skritt-galopp och trav-galopp är bra smidighetsträning.
  
Det kan vara så att du kan få lite problem när du ska sätta ihop hästen, då bakbenen gärna börjar med att spjärna emot i stället för att mjukt vinkla sig. Blir hästen stark och svår där, ta hjälp av till exempel en graman tillfälligtvis. Det är ett bra hjälpmedel - speciellt i kvinnors mjuka händer (vi kan ju aldrig vara lika starka som en man). Du kan behöva ta i lite för att visa hästen en ny väg att gå, var dock aktsam på att inte bråka eller sätta hästen i en paniksituation. Här gäller det att ställa krav på ett vänligt och bestämt sätt, men att vara lyhörd för var gränsen går. Ta hjälp av en tränare om du inte har använt graman innan.
  
Lycka till! NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar