Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som rusar i väg vid galoppfattningar

Hej! Jag hyr ett åttaårigt fjordkorsningssto på min ridklubb och tanken är att jag ska ”utbilda” henne. Men problemet är att hon inte kan fatta galopp utan att sticka i väg. Hon tar liksom tag i bettet och rusar, hur mycket skänkel jag än använder (och lite hand) så går det inte att få en lugn galopp utan att hon bryter av. Hon är jättefin i traven och i skritten, där hon går på tygeln och lyssnar jättebra på skänkeln.
  
Men när det kommer till galoppen blir det som om hon får kortslutning i hjärnan. Hon har dock fått ett stångbett med kedja och en martingal, men det fungerar verkligen inte i galoppen. Sedan måste jag även vänja henne vid ett ”vanligt” bett eftersom att hon inte får tävlas på det nuvarande bettet.
  
Snälla hjälp mig!
//Miranda


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Ibland kan vissa raser till exempel frieser, PRE, lusitano och fjordhästar ha svårare att hitta en lugn balans i galoppen. Jag tror att det beror på flera faktorer. Hur de är byggda, avelsmål (en del är avlade för att vara brukshäst framför vagn eller jordbruksverktyg), samt också hur de är utbildade från början. Dock är jag övertygad om att alla kan lära sig. Jag brukar säga att "kan en cirkushäst stå på en boll då kan alla hästar lära sig GP-krumelurer på sitt sätt".
  
Det låter som att det har blivit ett mentalt problem för din häst med galoppen. Om traven och skritten fungerar bra borde hon även kunna galoppera, men du skriver själv att hästen har gått i baklås. Det är då väldigt viktigt att din häst får förståelse för vad du vill att den ska göra. Det hjälper inte att bli arg. Beröm var gång du får galopp. Gör om en miljon försök till fattning. Ha tålamod. Tänk att hästen är på danskurs och inte har förstått hur stegen går.
  
Ofta blir det att ryttaren jagar hästen vid detta problem och det förvärrar bara saker. Att rusa in i galopp skapar mer spänning både i fattningen och i själva galoppen.
  
Här följer några saker att tänka på:
  
Hästen måste vara reaktiv
och fatta för lätta hjälper. Gärna från skritt då många hästar har bättre balans då. Känn att du har hästen känslig och lite kvick i sina fötter innan fattningen. Ge en kvick och tydlig hjälp. Förstärk eventuellt skänkeln med hjälp av ett spö. Det finns ett talesätt som säger – "sådan fattning, sådan galopp".
  
Galoppera korta sträckor. Det är bättre att ha trummig, energisk galopp en kort sträcka och sedan göra om, än att galoppen blir ett rusande.
  
Longera och tömkör, och lär hästen att fatta på kommando. Ett kort, tydligt "gaaaalopp" är ett exempel på kommando. När hästen har lärt sig det kan du använda det även i ridningen.
   
Lägg ut en bom och försök fatta över den. Använd både röst och andra hjälper. Ge beröm när hästen ens funderar på hur hon ska göra och stoppa henne lugnt när hon rusar.
  
Det är en svår balansgång hur mycket hon behöver springa i väg i början för att överhuvudtaget lyckas komma i galopp – och vid vilket läge du måste säga stopp. Ta hjälp av någon skicklig person i din närhet. Om hästen börjar förstå är det lättare för dig att fortsätta.
Jobba med att få en rund överlinje. Om hon blir för hög i nacken och sänker ryggen är det ännu svårare att galoppera.
  
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar