Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som skjuter ut vänster bog 

Hej! En häst som jag rider har börjat med att skjuta ut vänsterbogen i högervarvet väldigt mycket. Han gör detta i trav och galopp, men inte skritt. Detta har jag inte varit med om att han har gjort tidigare, utan det började för några dagar sedan. Han har också blivit väldigt stel i vänstersidan, det går knappt att ställa. Vad kan detta bero på? Och vad kan jag göra när han skjuter ut bogen? Tacksam för svar.


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Att hästen blir stel i vänster sida hänger ihop med att han skjuter ut vänster bog och därmed inte balanserar sin kropp rätt. Varför skillnaden kommer plötsligt kan bero på flera saker, till exempel kan hästen kan ha gjort något i boxen eller hagen som gett snedheten, hästen växer eller ändras på andra sätt eller problemen smyger sig på för att vi ryttare inte är tillräckligt finkänsliga och krispiga i vår ridning, vilket är den vanligaste orsaken.
Om du har en duktig equiterapeut i din närhet kan du be denna gå igenom hästen. Dock viktigt att de inte" letar fel". Med det menar jag att de ska utgå från att alla levande individer har avvikelser i sin kropp från det perfekta. Och att mindre spänningar och snedheter är en naturlig del av idrottsmannens/kvinnans eller sporthästens vardag.

Angående din ridning bör du verkligen lägga tid på rakriktning. När du rider i höger varv tänk att du rider på en åttakantig volt och försök att ha vänster bog inne i kroppen. Håll halsen rak och ställ gärna utåt då och då. Du kan också tänka förvänd sluta på volten, vilket blir lite mer drastiskt än att bara ställa hästen. Var noga med din egen balans så inte du glider ut åt höger när du vill komma åt vänster sida. Du behöver vänster sittben och vänster skänkel, lite långt fram, för att få in vänster bog och vänstersidan av magen. Höger skänkel passar bakdelen så den inte kastas inåt. Var noga med att ta och mjukna så att ni inte hamnar i ett krampläge där du drar på ditt håll och hästen spjärnar på sitt. 
Lite överböjd skänkelvikning för vänster skänkel där högerbogen får gå före är också bra. Mjuka öppnor och mycket vänster sluta fungerar också.

Lycka till!
Nina



OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina 



Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar