Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som skjuter ut vänster bog 

Hej! En häst som jag rider har börjat med att skjuta ut vänsterbogen i högervarvet väldigt mycket. Han gör detta i trav och galopp, men inte skritt. Detta har jag inte varit med om att han har gjort tidigare, utan det började för några dagar sedan. Han har också blivit väldigt stel i vänstersidan, det går knappt att ställa. Vad kan detta bero på? Och vad kan jag göra när han skjuter ut bogen? Tacksam för svar.


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Att hästen blir stel i vänster sida hänger ihop med att han skjuter ut vänster bog och därmed inte balanserar sin kropp rätt. Varför skillnaden kommer plötsligt kan bero på flera saker, till exempel kan hästen kan ha gjort något i boxen eller hagen som gett snedheten, hästen växer eller ändras på andra sätt eller problemen smyger sig på för att vi ryttare inte är tillräckligt finkänsliga och krispiga i vår ridning, vilket är den vanligaste orsaken.
Om du har en duktig equiterapeut i din närhet kan du be denna gå igenom hästen. Dock viktigt att de inte" letar fel". Med det menar jag att de ska utgå från att alla levande individer har avvikelser i sin kropp från det perfekta. Och att mindre spänningar och snedheter är en naturlig del av idrottsmannens/kvinnans eller sporthästens vardag.

Angående din ridning bör du verkligen lägga tid på rakriktning. När du rider i höger varv tänk att du rider på en åttakantig volt och försök att ha vänster bog inne i kroppen. Håll halsen rak och ställ gärna utåt då och då. Du kan också tänka förvänd sluta på volten, vilket blir lite mer drastiskt än att bara ställa hästen. Var noga med din egen balans så inte du glider ut åt höger när du vill komma åt vänster sida. Du behöver vänster sittben och vänster skänkel, lite långt fram, för att få in vänster bog och vänstersidan av magen. Höger skänkel passar bakdelen så den inte kastas inåt. Var noga med att ta och mjukna så att ni inte hamnar i ett krampläge där du drar på ditt håll och hästen spjärnar på sitt. 
Lite överböjd skänkelvikning för vänster skänkel där högerbogen får gå före är också bra. Mjuka öppnor och mycket vänster sluta fungerar också.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar