Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som struntar i sin nya ryttare

Hej!

Jag har precis köpt en häst, har bara haft honom cirka en månad så testperioden är fullt igång.

Mitt bekymmer är inte att han brallar av mej eller så, han bara skiter i mej. Hästen gör verkligen ingenting. Han är mest hoppad, men har inför försäljningen startat LA:5 med placering. Han är utbildad och stark nog att gå medelsvår så där ligger inte bekymmret.

Jag både hoppar och rider dressyr för tränare. Men vi kommer ingenstans, trots att min tränare ibland får "gå med" och säga till både honom och mig vad vi ska göra, så blir det inte bättre. Så fort hon "släpper" oss skiter han i mig. Jag får inte igenom böjning, inte rakriktning, inte galoppfattning, ínget svar för sidförande skänkel.
Han börjar titta på blå dörrar och tycker att skuggor och liknande är hemskt, vilket han inte gjorde innan. Jag har pratat med tidigare ägaren som verkligen inte kan förstå varför han gör som han gör.

Finns det några bra övningar för att få lite uppmärksamhet? Jag är ganska van och rider själv dressyr på "medel-LA-nivå". Jag är 16 år, absolut inte rädd för "kamp" och har hyfsad balans om extrema protester blir svaret.

Tack
/Maria


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Din fråga är svår att svara på. Jag förutsätter att du tycker om hästen och vill ha den kvar.

Om det är så illa som du skriver så tycker jag att du ska ta riktigt proffsig hjälp under en period. Hitta en ryttare i din närhet som är mycket skicklig och van vid olika typer av hästar - och ta intensiv hjälp.

Be ryttaren rida så han/hon lär känna hästen och när det fungerar ber du om lektioner. Det är viktigt att det är en ryttare som rider tekniskt och inte på styrka, så att hästen kan fungera för dig också. Det kan vara så att hästen är snabbutbildad av en stark ryttare och att den därför inte lyssnar på dig.

Jag ger dig oxå några punkter att tänka på när du rider:

¤ A och O är att hästen svarar för framåtdrivande och förhållande hjälper, det vill säga att start och stopp fungerar. Du måste genom tydliga hjälper lära hästen att svara framåt för DIN skänkel och stanna när du tar i tygeln.
Renodla dessa hjälper så att du kickar till hästen och sedan är mjuk när du vill rida framåt och tar en kvick förhållning när du vill stanna.

¤ Rid korta intervall och sitt inte och nöt runt varv efter varv. Din uppgift är att få hästen nyfiken på vad du ska be om härnäst. Varva övergångar och tempoväxlingar med snabba, korta sidvärtsrörelser. Du kan nästan rubba balansen på hästen en del så att den håller sig vaken. (var inte okänslig och orättvis bara.)

¤ Var vänlig men väldigt bestämd i din ridning. Rak kommunikation är viktigt. Hästen måste börja respektera dig.

¤ Akta dig för att bli arg. Om du blir arg - skritta ett tag och ta några djupa andetag, börja sedan om. Annars förlorar du bara respekt. Detta handlar inte om att du ska lyckas skrämma igång din häst, utan den ska komma loss i kroppen och VILJA jobba med dig.

¤ Var självkritisk. Det vill säga fundera över om du sitter rätt och om du ger korrekta hjäper. Du måste bli så skicklig som du bara kan för att kunna ändra hästen.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market