Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som struntar i sin nya ryttare


Publicerat: 2007-12-14

Hej!

Jag har precis köpt en häst, har bara haft honom cirka en månad så testperioden är fullt igång.

Mitt bekymmer är inte att han brallar av mej eller så, han bara skiter i mej. Hästen gör verkligen ingenting. Han är mest hoppad, men har inför försäljningen startat LA:5 med placering. Han är utbildad och stark nog att gå medelsvår så där ligger inte bekymmret.

Jag både hoppar och rider dressyr för tränare. Men vi kommer ingenstans, trots att min tränare ibland får "gå med" och säga till både honom och mig vad vi ska göra, så blir det inte bättre. Så fort hon "släpper" oss skiter han i mig. Jag får inte igenom böjning, inte rakriktning, inte galoppfattning, ínget svar för sidförande skänkel.
Han börjar titta på blå dörrar och tycker att skuggor och liknande är hemskt, vilket han inte gjorde innan. Jag har pratat med tidigare ägaren som verkligen inte kan förstå varför han gör som han gör.

Finns det några bra övningar för att få lite uppmärksamhet? Jag är ganska van och rider själv dressyr på "medel-LA-nivå". Jag är 16 år, absolut inte rädd för "kamp" och har hyfsad balans om extrema protester blir svaret.

Tack
/Maria


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Din fråga är svår att svara på. Jag förutsätter att du tycker om hästen och vill ha den kvar.

Om det är så illa som du skriver så tycker jag att du ska ta riktigt proffsig hjälp under en period. Hitta en ryttare i din närhet som är mycket skicklig och van vid olika typer av hästar - och ta intensiv hjälp.

Be ryttaren rida så han/hon lär känna hästen och när det fungerar ber du om lektioner. Det är viktigt att det är en ryttare som rider tekniskt och inte på styrka, så att hästen kan fungera för dig också. Det kan vara så att hästen är snabbutbildad av en stark ryttare och att den därför inte lyssnar på dig.

Jag ger dig oxå några punkter att tänka på när du rider:

¤ A och O är att hästen svarar för framåtdrivande och förhållande hjälper, det vill säga att start och stopp fungerar. Du måste genom tydliga hjälper lära hästen att svara framåt för DIN skänkel och stanna när du tar i tygeln.
Renodla dessa hjälper så att du kickar till hästen och sedan är mjuk när du vill rida framåt och tar en kvick förhållning när du vill stanna.

¤ Rid korta intervall och sitt inte och nöt runt varv efter varv. Din uppgift är att få hästen nyfiken på vad du ska be om härnäst. Varva övergångar och tempoväxlingar med snabba, korta sidvärtsrörelser. Du kan nästan rubba balansen på hästen en del så att den håller sig vaken. (var inte okänslig och orättvis bara.)

¤ Var vänlig men väldigt bestämd i din ridning. Rak kommunikation är viktigt. Hästen måste börja respektera dig.

¤ Akta dig för att bli arg. Om du blir arg - skritta ett tag och ta några djupa andetag, börja sedan om. Annars förlorar du bara respekt. Detta handlar inte om att du ska lyckas skrämma igång din häst, utan den ska komma loss i kroppen och VILJA jobba med dig.

¤ Var självkritisk. Det vill säga fundera över om du sitter rätt och om du ger korrekta hjäper. Du måste bli så skicklig som du bara kan för att kunna ändra hästen.

Lycka till!
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar