Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som vill gå bakom lodplanet

Jag har tagit ett åttaårigt varmblodssto på foder. En trevlig häst som gör det jag ber henne om, bara hon förstår vad hon ska göra. Men hon går väldigt lätt in bakom lodplanet. Det enda jag behöver göra är att ta lite kontakt med munnen, så böjer hon ner nacken och krullar in den så att mulen nästan slår i bringan - dock utan att trampa under sig ordentligt med bakbenen.
 
Jag behöver tips på hur jag får "upp" henne. Om jag tar för mycket i tyglarna börjar hon konstra med bettet, drar ut tungan och rycker till sig tyglarna. Lägger jag på skänklarna och lättar lite på trycket i munnen böjer hon ner nacken igen.


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Börja med att göra en standardkoll av hästens mun. Du kan be en distriktsveterinär komma ut och kolla tänderna. Det problem du talar om är inte lätt, men ganska delikat (alltså ett "trevligt" problem). Jag föredrar en häst som är lite vek i nacken framför en som är stark och styv.
 
Försök att trava med ganska lång hals och lätt kontakt. Var mjuk men stadig i handen. När du tycker att du är mjuk, försök då att slappna av lite till - för oftast håller ryttaren lite för okänsligt i tygeln.
Sally Swift talar om att ha fågelungar i händerna och det kan du tänka på. Håll mjukt så att inte fågelungen blir klämd, men ändå stadigt så att den inte rymmer. Det är viktigt här att du inte släpper när du håller i tygeln, men håll i sytrådar.
 
Du ska trava på friskt men balanserat så att du får bjudning framåt. Det är bjudning tillsammans med din fina hand som ska få hästen att våga ta kontakt med bettet. Efter hand tar du lite kortare kontakt, men fortfarande med samma känsla. Det kan vara så att du behöver ta mjuka, lugna uppresande tygeltag för att visa vägen till var huvudet ska vara placerat.
Du kan även tömköra med enkel inspänning och från marken försöka få kontakt till bettet.
 
Hästar som släpper kan ibland börja dra lite när de söker kontakt. Bli inte ledsen då, och straffa aldrig hästen i munnen om detta sker. Flytta bara lite undan för skänkeln så brukar dragandet lätta.
 
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar