Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som vräker sig på bettet i avsaktningarna

Hej!

Jag har ett 8-årigt sto som jag rider LA med i dagsläget. Har som mål att kunna rida medelsvår. Ett av våra problem just nu är övergångar och avsaktningar, speciellt från galopp.

Hon svarar framåt bra men sedan när jag ska till att sakta av så bara vräker hon sig på mot bettet. Ibland så till och med vrider hon huvudet på sned för att komma undan. Jag jobbar mycket med att köra korta ökningar och det går hyfsat bra, men det är som att hon vet när det blir hela diagonaler, då...

Bra träningsknep mottages tacksamt!


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Att hästen ska kunna göra en mjuk avsaktning handlar både om balans och om teknik för den. Du måste lära henne att hon inte ska vräka sig på i övergångarna.

Några saker att tänka på:
1. Träna avsaktning från galopp till trav på töm. Viktigt är att hästen kan galoppera en bärig, balanserad galopp innan övergången. När du tränar på töm så försök att lära henne att lyssna på din röst.

2. Träna avsaktning under ryttare. När du sitter på kopplar du sedan in rösten som ett extra hjälpmedel. Om hon vräker sig på - gör halt. Det kan hända att du måste ta tag i henne första gången för att vara tydlig och förklara att hon ska stanna och inte vräka sig på. När hon stannat klappar du, och gör om. Efter några repetitioner brukar hästen vara mer lyhörd och hjälpa till själv.

3. Det är också viktigt att du tränar på att rida "korta steg" både i trav och i galopp. Hon måste känna att hon kan hålla balansen även i samling. Kan hon galoppera nästan på stället så blir inte avsaktningen så svår.

4. Vad gäller ökningar är det jätteviktigt att hon inte rusar ifrån sin balans när du ökar. Försök att under en längre tid bara öka så mycket så att du har bra känsla och kontroll. Bli inte stressad när du är på tävling. Ta hellre en 5:a på en ökning och känn att du utbildar henne för framtiden, än en 6:a där hon gör en dålig avsaktning.

5. När du tränar ökningar, var då noga med att du får tillbaka henne till samlad galopp innan du saktar av. Det är bättre att du fortsätter i förvänd galopp genom hörnet och sedan lägger avsaktningen när du känner att ni har eftergift och balans under kontroll igen.

Tänk på att du ska lära henne av med ett dåligt beteende. Var därför konsekvent, om hon vräker sig på - stanna. Var dock alltid lugn och ge henne beröm när hon gör rätt.

Lycka till!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market