Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Häst som vräker sig på bettet i avsaktningarna


Publicerat: 2006-09-05
Hej!

Jag har ett 8-årigt sto som jag rider LA med i dagsläget. Har som mål att kunna rida medelsvår. Ett av våra problem just nu är övergångar och avsaktningar, speciellt från galopp.

Hon svarar framåt bra men sedan när jag ska till att sakta av så bara vräker hon sig på mot bettet. Ibland så till och med vrider hon huvudet på sned för att komma undan. Jag jobbar mycket med att köra korta ökningar och det går hyfsat bra, men det är som att hon vet när det blir hela diagonaler, då...

Bra träningsknep mottages tacksamt!


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Att hästen ska kunna göra en mjuk avsaktning handlar både om balans och om teknik för den. Du måste lära henne att hon inte ska vräka sig på i övergångarna.

Några saker att tänka på:
1. Träna avsaktning från galopp till trav på töm. Viktigt är att hästen kan galoppera en bärig, balanserad galopp innan övergången. När du tränar på töm så försök att lära henne att lyssna på din röst.

2. Träna avsaktning under ryttare. När du sitter på kopplar du sedan in rösten som ett extra hjälpmedel. Om hon vräker sig på - gör halt. Det kan hända att du måste ta tag i henne första gången för att vara tydlig och förklara att hon ska stanna och inte vräka sig på. När hon stannat klappar du, och gör om. Efter några repetitioner brukar hästen vara mer lyhörd och hjälpa till själv.

3. Det är också viktigt att du tränar på att rida "korta steg" både i trav och i galopp. Hon måste känna att hon kan hålla balansen även i samling. Kan hon galoppera nästan på stället så blir inte avsaktningen så svår.

4. Vad gäller ökningar är det jätteviktigt att hon inte rusar ifrån sin balans när du ökar. Försök att under en längre tid bara öka så mycket så att du har bra känsla och kontroll. Bli inte stressad när du är på tävling. Ta hellre en 5:a på en ökning och känn att du utbildar henne för framtiden, än en 6:a där hon gör en dålig avsaktning.

5. När du tränar ökningar, var då noga med att du får tillbaka henne till samlad galopp innan du saktar av. Det är bättre att du fortsätter i förvänd galopp genom hörnet och sedan lägger avsaktningen när du känner att ni har eftergift och balans under kontroll igen.

Tänk på att du ska lära henne av med ett dåligt beteende. Var därför konsekvent, om hon vräker sig på - stanna. Var dock alltid lugn och ge henne beröm när hon gör rätt.

Lycka till!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet