Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Jag har ett ganska jobbigt problem som jag verkligen vill reda ut. Jag har en jättefin häst som är duktig på alla sätt, men när jag rider honom så låser jag ibland hela min överdel.

Hej! Jag har ett ganska jobbigt problem som jag verkligen vill reda ut. Jag har en jättefin häst som är duktig på alla sätt, men när jag rider honom så låser jag ibland hela min överdel. Jag blir stum i händerna och är så spänd i nacken och ryggen så att jag får ont. Problemet är att min häst blir hård i munnen av det, men jag vet inte vad jag ska göra. Snälla, ge mig tips om hur jag kan bli mjuk framför allt i mina axlar och händer. Jag vill inte förstöra min häst!

Tack på förhand,
Talita


Nina Bengtssons svar:

Hej Talita!

Jag vill börja med att gratulera dig! Första steget för att kunna rätta till ett problem är att bli medveten om problemet, och det är du. Då är hälften vunnet.

Börja med att känna efter hur din överdel fungerar utanför ridningen. Träna på att ha en avspänd kroppskontroll, låga axlar, stadiga armar och mjuka händer i vardagslivet. Bli kroppsmedveten! Tänk på det när du äter, sitter framför datorn, borstar tänder och så vidare. Försök sedan ta med den känslan när du rider.

Var noga med att du verkligen ger dig själv tid att under enkla övningar (sådana som du och din häst tycker är lätta) träna på avspänning. Rid ofta för någon som står på marken och påminner dig. Det behöver inte tvunget vara en tränare utan kan vara någon som vänligt påminner dig: Spänn av! Påminn även dig själv under hela ridpasset. Viktigt är också att din häst inte blir för stark, då lockas du snabbt in i fel beteendemönster igen.

Det finns böcker med bra tankeövningar (Sally Swift) och även kurser utan häst (Feldenkrais). Var dock medveten om att ridning kräver en viss form av anspänning, det gäller bara att använda den rätt. Och tappa inte grundridningen i jakten på "känslan". En lösgjord häst krävs.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.