Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur aktivera ofokuserad unghäst?


Publicerat: 2014-05-13
Hejsan!
  
Jag är en tjej som har lite problem med min unghäst, hon är ett energiskt sto på nyss blivna sju år, en egen uppfödning som ligger ett par år efter i sin utbildning. Jag vill ut och tävla dressyr i år, men problemet är att hon blir så himla pigg och ofokuserad med andra hästar och även på andra platser. Har provat att åka iväg och träna i andra ridhus, men hon blir mer och mer ofokuserad och är tittig. Hur löser jag mitt problem?
I vårt eget ridhus är det inga problem och hon får i princip inget kraftfoder eftersom hon har så mycket energi ändå. Tacksam för svar. :)

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Energi är alltid positivt, det gäller bara att hitta sätt att hantera och kanalisera den på. Tänk på det när du har jobbiga stunder med din häst. Att åka ut och miljöträna är aldrig fel och det tror jag inte att din häst kan få för mycket av, utan fortsätt med det.
  
Ibland kan det vara bättre att rida fler korta pass på heta hästar. Om du rider långa pass blir en het häst sällan trött utan bara mer och mer het, när hjärnan har gått igång.
Sen kommer det egentligen bara tillbaka till vanlig grundridning, hästen ska gå med eftergift mellan hjälperna. När hon blir ofokuserad kan det hjälpa att rida henne lite rundare och djupare i formen för att få henne mer koncentrerad på dig. Att aktivera henne är också bra, till exempel genom många korta övergångar eller genom att flytta henne sidvärts.
  
Lycka till! Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar