Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Hjälp, min ponny tvärdör när vi kommer in på banan!"


Publicerat: 2016-12-25

Hej! Jag och min C-ponny satsar på dressyr. Jag köpte honom för drygt ett år sedan och detta har varit min första tävlingssäsong. Han är en ponny som gör allt för att komma undan med saker och ting och i början hade vi väldiga problem med att han nonchalerade mig i ridningen. Det har vi nu börjat få ordning på och han har blivit otroligt mycket finare. Men på tävling har vi problem.
  
Han är hur fin som helst på framridningen, avspänd och harmonisk och jobbar bra. Men när vi kommer in på banan tvärdör han. Jag försöker verkligen att rida precis som jag har gjort på framridningen, men det hjälper inte. Det har hänt att han har varit jättepigg och att vi bara flyger fram på 73 procent. Men på de allra flesta tävlingar segar han ur totalt och vi får 54 procent. Jag har testat att rida med och utan spö i olika perioder, men det tycks inte spela någon roll. Vad ska vi göra? 


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Det är ett ganska svårt problem du talar om. De självklara lösningarna verkar det som att du redan har provat, det vill säga att se till att ponnyn är lydig, framme för skänkeln och fin att rida i vardagsjobbet. Var noga med att vara samma ryttare och rida likadant till vardags som på tävling.
  
Jag tycker att du ska använda vintern till programträning. Börja med att rida program för din tränare. Se till att ni har en plan och hittar ett system där ponnyn går igenom programmet med den energinivå du/ni vill att den ska ha. Börja med delar av programmet. Om ponnyn lägger av rider du ur programmet och "sassa, brassa, mandelmassa" ser till att ni hittar tillbaka till energin.
  
Envist om och om igen. Lydnad och vilja är två ledord i hästutbildning och du behöver få en bra balans mellan dessa två saker. Du måste få honom så motiverad att han går framåt villigt och så lydig att han tar din drivning när du driver.
Övergångar och tempoväxlingar. Variera mellan att sätta på skarpare sporre och att ta av sporrarna helt. Var noga med att ni har en hög energinivå redan från start. När du skrittar fram ska ponnyn marschera på energiskt.
Att vara pigg är även en fråga om inställning, därför ska du vänja din ponny vid att när du sitter på ryggen är det "Porsche-turbo" som gäller. Om programridningen hemma fungerar, då kan du åka i väg och rida programträning. Prata med domaren innan start och säg att om du hamnar i dålig bjudning kanske du rider en egen väg för att hitta tillbaka.
  
Ibland sägs det att sega hästar ska galoppera på fort och att man ska gasa mycket. Det är inte alltid så enkelt. Allt handlar om genomsläpplighet i kroppen, mindset för hästen och vilja att lyda och samarbeta. Ibland när vi gasar blir ryttaren grov i sina hjälper och då stänger vissa hästar av mer.
Sätt en tidsplan på till exempel sex månader. Om inte din häst svarar på jobbet under den tiden kanske du ska fundera på om just denna ponny är den tävlingsponny du vill ha?
  
Tidigare i mitt liv ville jag göra Grand Prix-häst av alla hästar, det vill jag fortfarande ;-). Men när jag träffade Ajax blev det så tydligt för mig vilken skillnad det är om jag i stället lägger jobbet på en häst som vill bli GP-häst. Så numera får det gärna vara speciella och lite knepiga hästar i mitt stall – men de ska ha god balans, talang för piaff och passage och reglerbara gångarter. För jag har lärt mig att det är det som krävs för att jag ska kunna nå mina mål. Detsamma för dig, vill inte ponnyn trots ditt jobb kanske han ska ha en ryttare med lägre ambition.
  
Lycka till!    
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar