Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Hjälp, mitt dressyrsto vill inte samarbeta!"

Hej!

Jag har en fråga om ett sto med bra förutsättningar för att bli en fin dressyrhäst - men som inte vill samarbeta! Hon är 8 år och välutbildad i Tyskland till och med 5 års ålder.

När hon rids kan hennes form variera mellan skumpig stjärnkikare till riktigt skön häst i uppförsbacke. De dagarna hon inte "vill" är mångdubbelt fler än de dagar hon går bra och jag sliter mitt hår!

Problemet är oftast att hon blir hård och stum och okänslig både för säte och i munnen - och det känns verkligen som att hon gör allt för att inte arbeta i rätt form! Har du några kloka synpunkter, vad kan man hitta på de dagarna hon inte "vill"?

"Desperat"


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Ston kan ju ha en egen vilja. Det handlar mycket om att ställa lagom krav och kompromissa när man arbetar med ston (Inte alla, det finns "änglaston” också!). Men att hon vid åtta års ålder ska arbeta trevligt på tygeln i alla tre gångarter är inte för mycket begärt. Det kan alla lära sig!

Några tips:
- Om hennes svåra beteende är brunstbetingat skulle jag försöka att ge något som dämpar brunsten. Det finns pulver du kan prova.

- Det låter som att du behöver utbildningshjälp på din häst, det vill säga en duktig ryttare som rider då och då.

- Var noga med att du inte klämmer på ditt sto. Många ston är jättekänsliga för klämmande ben och blir riktigt sura av det.

- Om du känner att det är en riktigt dålig dag. Ställ krav ett kortare tag och rid sedan ut och galoppera. Viktigt att stoet tränar sig på att bjuda framåt.

- Var noga med att du rider med signaler. Snabb skänkel och snabba tygeltag när hon blir seg och stum. Du får inte bli spänd eller bli hängande i henne.

Tyvärr är det så att för att en häst har blivit utbildad i Tyskland är det ingen garanti för att ett bra grundjobb är gjort. Nu kanske du vet var din häst har varit, men så är inte alltid fallet. Jag har själv en häst som varit i Tyskland som unghäst och han är snabbutbildad av starka beridare vilket har gjort att jag fått lägga ett år i grundutbildning på honom för att få honom lätt på mina hjälper.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar