Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur åtgärdar man taktfel i skritt?

Hej,

Jag har en fyraåring som lätt hamnar i passgång/oren skritt. Ofta när han spänner sig, blir okoncentrerad och därmed inte riktigt släpper igenom rörelsen i kroppen. Han hade en kort skritt redan som oinriden och i början av inridningen (oktober -06). Jag tog hem honom till Sverige i februari. Han var då riden av beridare i fyra månader. Då dök även passgången upp i skritt för första gången.

Nu är min fråga, hur kan jag (eller kan jag) göra något åt detta? Går det att träna bort till en ren skritt? Jag har försökt att flytta bakdelen eller rida i öppna och sluta så fort passgången dykt upp. Har skrittat ut mycket på lång tygel.

I övrigt har han en mycket fin, luftig och taktfull trav samt en bärig galopp. Är för övrigt en ovanligt välbalanserad häst för sin ålder. Mycket tacksam för svar och hjälp.

Mvh
Priscilla


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Passgång är ett stort problem om man vill tävla dressyr på sin häst. Det låter som att du har en bra plan. Att flytta hästen undan för skänkeln samt skritta i blandad terräng är några av de vanligaste åtgärderna.

När du tävlar gäller det att låta hästen skritta lite friare än vad man skulle gjort om problemet inte funnits. Det är bättre att ta ett lägre betyg för att hästen är lite för fri än att få pass, det drar ju ner hårt på gångartsbetyget.

Till vardags tycker jag att du ska arbeta med skritten när din häst är koncentrerad och avspänd. Om ni har en dålig dag - undvik att skritta på tygeln. Du kan också se hur han tar skrittjobb på töm. Det kan vara så att han spänner sig mindre när du inte sitter på.
Bomträning är bra. Lägg gärna olika avstånd och lite olika höjd på bommarna.

Om inte passgången är för allvarlig kan jag trösta dig med att det blir lättare att korrigera när hästen blir äldre och du kan börja trampa, det vill säga träna början till piaff. Då lär sig hästen att hålla rytmen och ta "små" steg.

Lycka till!
Nina BengtssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 

Helena Persson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market