Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur få bjudning hos unghäst som utbildas?


Publicerat: 2011-10-21
Hejsan!
 
Jag har en fråga, jag har precis köpt en fyraåring (dressyrstam) som jag håller på att vidareutbilda. Dock är hon väldigt seg och min tränare har sagt att jag varannan dag ska rida henne i ett högt tempo så att hon verkligen går framåt och lyssnar på skänkeln, och därmed strunta i formen utan renodla hjälperna. Min fråga är hur länge man kan rida på det här sättet innan det blir skadligt för hästen? Hon blir spänd och går med högt huvud, i slutet av passet så söker hon sig dock neråt mot bettet och går på bra.
 
Min tränare rekommenderade en thiedemantygel för att få ner huvudet, är det ett bra alternativ? När ska man börja arbeta hästarna i form och kräva mer? Självfallet förstår jag att formen måste komma bakifrån och fram, och att hon inte kan gå i form om hon går i ett undertempo. Behöver råd, tacksam för svar!

Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Låt oss börja med frågan om när hästen ska börja gå i form. Jag anser att den unga hästen ska lära sig gå i form så fort som möjligt. Redan när vi börjar jobba hästen från marken med tömkörning och longering tycker jag att hästen ska gå med eftergift. Jag har köpt en del hästar av Birgitta Kjellin genom åren, bland annat Eva Ulfs GP-häst Caruso (sålde när han blev för stor), och hos Birgitta har jag ofta förundrats över hur fina hästarna är att rida även om de bara är ridna i tre veckor. Balanserade, mjuka och framme för skänkeln. Efter hand har jag förstått att det handlar om att hästarna får lära sig vissa grunder från början. Gå fram för skänkeln och var eftergiven!
 
Angående Thiedemantygel har jag ingen erfarenhet. Jag tycker att, rätt använt, är det helt ok att använda hjälptyglar. Viktigast är att både häst och ryttare kan slappna av.
 
Att få hästen att bjuda framåt handlar inte bara om fart. Eftergift är precis lika viktigt. En häst kan springa fort utan att bjuda genom kroppen. Jag föreslår att du försöker jobba din häst från marken och att du lär henne att gå i rätt form med bjudning. Lyssna på din tränare och be eventuellt denne rida din häst då och då, om möjligt. Då kan din tränare hjälpa dig att lära hästen använda sin kropp rätt.
 
Tänk på att inte klämma. Ta gärna ett spö i handen så att du kan få bjudning från bakbenen. Det är ju då du kan få hästen att gå över sin rygg, slappna av i halsen och börja gå i form. Tänk på att vara tydlig och kvick.
 
Lycka till! NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar