Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så får du dressyrhästen mer på bakbenen

Hej! När jag rider måste jag få min häst mer "på bakbenen". Jag undrar om det finns några bra övningar för det. Oftast när jag tävlar brukar jag få en kommentar som säger att jag måste få hästen mer aktiv i sina bakben för högre poäng. Så hur ska jag göra för att få det att hända? Tack!


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
För att en häst ska kunna göra de rörelser som ingår i medelsvår och svår dressyr på bästa sätt måste den tränas i att flytta sin tyngdpunkt tillbaka över bakbenen. Av naturen står hästen med tyngdpunkten i huvudsak på sina framben (Även om aveln ser ut att få fram fler och fler hästar med tyngdpunkt längre bak, det vill säga att de är byggda "uphill". Har dock inget statistiskt bevis för det.).
  
Ju mer hästen bär vikt på bakbenen desto mer fri kan den bli i sin front. Hästen får mer utryck i sina framben och har förmåga att bli lättare i sin kontakt. Den blir bekvämare att sitta på och får lättare att utföra det vi ber om. 
  
Övningar för att skapa mer bärighet är bland annat:
1. Halvhalter och övergångar
2. Öppnor och slutor, förvänd öppna och sluta
3. Lättare piaffträning, så kallat ”tramp”
I och mellan alla gångarter kan övningarna göras. 
  
Om du har svårt att hitta känslan för hur man känner skillnaden, be någon skicklig ryttare att sitta upp och hjälpa hästen. Så kan du sitta upp efteråt. 
Att hitta aktivare bakben är enligt mig ofta lättare om du rider aktivt i ett lugnt tempo, men ändå med snabba fötter på hästen. Ibland kan vi få för oss att vi ska rida på för att få mer aktiva bakben, men då finns risken att hästen springer ifrån sin balans och därmed också bakbenen i stället. Det är en balansgång att ha hästen i rätt läge. 
  
Lycka till! 
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar