Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur få rent byte till höger?

Hej,
  
Jag har en häst som har svårt att byta rent till höger, det blir ofta ett efter bak eller jämfota. Bytet till vänster sitter fint, även de enkla bytena blir bra. Har jobbat mycket med galoppen och jag tycker att han tar skänkeln bra. Kan tillägga att han är genomgången av veterinär utan några anmärkningar. Tacksam för tips hur jag ska lösa detta.
  
/Anette

Nina Bengtssons svar:

Hej!
   
Det verkar som att du har gjort de första baskontrollerna vid bytesproblem – veterinärkontroll, kontroll av galoppkvalitet, ta skänkel-kontroll och lydnadskontroll. Bra!
Trots det får du inte till bytet till höger. Vanligtvis är det en snedhet i hästen som gör att det är svårare på ena hållet. Ju mer liksidig du får den desto lättare är det att få till båda bytena.
  
Här kommer några saker du kan tänka på när du byter till höger:
* Var noga med att hästen inte blir lång i vänstersidan. Ta kontakt på ytter tygel och se till att du har ett bra gummiband där genom hela bytet.
  
* Kontrollera att du får en kvick, spänstig och lite trummig galopp innan bytet. Det kan vara så att galoppen blir lite långsam i sin aktion, och då får du lätt en fördröjning i själva bytet.
   
* Var noga med att sitta kvar rakt över hästen och att inte överarbeta genom att kasta hästen eller ditt överliv till höger. Jag har många gånger sett ryttare som har problem på ett håll börja överarbeta bytena på det svåra hållet. Du kan nästan tänka att du ska sitta kvar lite på vänster sittben för att verkligen hålla ihop vänstersidan när du byter till höger.
  
* Se till att hästen är loss i höger sida och inte hänger eller lutar till höger.
  
* Kontrollera din tajming så att du inte är sen eller långsam åt det hållet. Om du har någon häst i din närhet som är bytessäker kan du träna på den för att se att dina problem inte gjort att du skaffat dig olater.
  
* Ta eventuellt ett spö i vänster hand och peta till vid byteshjälpen, för att hjälpa bakbenen att bli snabbare.
  
* Om problemet kvarstår - ta hjälp av någon duktig ryttare som kan lära din häst att byta rent, så att du sedan kan ta över.
  
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar