Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får jag en stressad häst att komma till arbete?

Hej Nina!

Jag har en elvaårig C-ponny som är väldigt pigg, lätt blir stark och som är mycket att ha i handen. Framför allt i galoppen glider hon iväg och det går snabbare och snabbare, utan att jag får igenom några halvhalter. Det som hindrar mycket i träningen är att hon väldigt lätt blir superstressad. Då byter hon till korsgalopp, kopplar bort allt vad hjälper heter och bara studsar.
  
Hur ska jag tänka i träningen med en sådan här häst? Vad är det viktigaste och finns det några bra övningar för att få henne att komma till arbete?
  
Tack för svar,
Lisa


Nina Bengtssons svar:

Hej Lisa!
  
Balans, avspändhet och lydnad är det du behöver träna på. Men låt oss ta en sak i taget. Hästar som försvarar sig med att fly, det vill säga springer ifrån arbetet, har ofta lite dålig balans. Att springa är ett sätt att balansera sig (dåligt), dock hade vi hellre velat att hästen bar vikt på sina bakben och balanserade upp sin kropp den vägen. 
  
Om hästen är spänd och laddad är det svårare att kommunicera med den, precis som det är med oss människor när vi blir stressade. Det är svårt att lyssna när man är stressad. Därför gäller det att du skapar en lugn, trygg miljö för din häst. Att du själv blir en tydlig och lugn ledare och lär hästen att koppla av.
Hästar är olika precis som vi människor, vissa är lugna av naturen och andra är mer snabba och nerviga. Dock vill hästen förstå och göra rätt, så det är upp till oss ryttare att förklara på ett sådant sätt så att hästen känner sig trygg.
  
Sen kan hästar även ta över, lydnad är därför också en del i hela utvecklingen. Ibland måste vi människor visa med vårt kroppsspråk, med våra hjälper och vår röst, vilka regler som gäller.
  
Konkreta saker att träna på är övergångar, galoppera korta bitar och att lägga volter i alla gångarter. När hästen rusar – lägg en volt så att den lär sig att vänta. Styr pannan något mot väggen och sätt eventuellt på en gummisnodd för att få hjälp med formen. Tömkör och lär hästen att balansera sig avspänt utan ryttare. Klättra och skritta mycket, för att göra hästen starkare. Styrka ger bättre förmåga att balansera sig – använd rösten mycket för att få hästen att lyssna på dig.
  
Var lugnt konsekvent och tillåt inte att din häst springer iväg, hen ska vänta.
  
Lycka till!


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar