Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Handen är en viktig hjälp – hur blir den mjuk?

Hur får man en mjuk hand? Kan du beskriva lite hur man ska tänka kring det. Jag har haft problem med att vara lite för hård i mina händer. Problemet är att jag istället - när jag försöker att vara mjuk i handen - blir för passiv, för rädd för att inverka. Kan det vara så att jag jobbar för mycket med höger och vänster hand samtidigt? Hur tar man tygeltagen? Kan det vara så att jag ger för stora eftergifter? Vad är de vanligaste felen till att man rider med för hårda händer? Det är något jag gör fel.
 
Hälsningar Elin

Nina Bengtssons svar:

Hej Elin!
 
Din fråga är väldigt intressant. I ryttarens hjälpgivning ligger hela svaret till hur hästen blir att rida. Vi talar ofta om säte och skänkel men mindre om hur handen ska vara och användas, fastän handen är minst lika viktig som resten av de hjälper vi har att tillgå.
Du hade många frågor och jag ska försöka svara på dem efter bästa förmåga. När vi talar om känsla i handen är det svårt att ge en konkret beskrivning, det kan lätt bli lite diffust, men försök "lyssna" på det jag skriver och försök sedan att träna upp din känsla.
 
För att ryttaren ska kunna vara mjuk i handen måste hästen vara mjuk i munnen. För att hästen ska vara mjuk i munnen måste ryttaren vara mjuk i handen. De flesta hästar jag sitter upp på är något döda/stumma/starka i munnen. Det kan beror på flera saker - till exempel att de inte är riktigt eftergivna, att de inte är riktigt bäriga, att de inte är tillräckligt energiska eller att ryttaren är för onyanserad i sin hand (ofta är det en mix av dessa problem). Oftast är det så att ryttaren snarare är för onyanserad i handen än för hård.
Det problem du pratar om med att ryttaren försöker vara mjuk och då blir passiv är vanligt. Det är viktigt att visa för hästen hur mjuk kontakt du vill ha. Om jag sitter upp på en häst som är van att hänga i handen får jag jobba med väldigt snabba, kvicka tygeltag för att få hästen att förstå att handen inte är ett femte ben. Som ryttare kan du ta tag i hästen för att påvisa att det inte är ok att hänga, men det är då viktigt att ryttaren omedelbart blir jättemjuk och stilla med handen så att hästen inte blir rädd och att den kan känna hur "trevligt" det kan vara med en mjuk kontakt.
 
Ryttaren ska sitta med sluten hand. Sally Swift beskriver att handen ska kunna hålla en liten fågelunge, men inte krossa den. Det tycker jag är en passande beskrivning. Ibland försöker ryttare öppna fingrarna i tron att de är mjuka då, men det sitter inte där.
 
Du ska ha en svagt, svagt utåtböjd handled som inte får vara låst. Vinkel i armbågen är jätteviktig för att kunna bevara en elastisk kontakt till hästens mun. Tänk att din armhåla ska vara sluten så du håller överarmen stadig intill din kropp. Då kan du hålla emot med magen och armbågen om hästen drar, utan att bli hårdare i handen. Om hästen vill vara "seg" i munnen ska du vara kvick i handen. Tänk att du kvickt nyper lillfingret mot dig och sen omedelbart sitter still igen. Eftergift är att vara mjuk tillbaka när hästen mjuknar. Det är INTE att kasta fram handen och ge glappkontakt. Självklart kan vi ge större eftergift, men det jag ser när jag är ute är att mina elever har svårt att hitta en lagom kontakt och nyans mellan hand och hästens mun.
 
Jag kan prata om detta hur länge som helst men nöjer mig här just nu. Hoppas du kan hitta en bättre känsla i din hand. 
 
Lycka till! NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar