Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får vi ponnyn att lyssna på skänkeln?

Hej!
 
Tack för jättebra råd från er experter, vi lär oss mycket tack vare Er.
Min dotter rider och tävlar sin ponny i hoppning, men har börjat träna dressyr allt mer. Vårt problem är att han ibland blir helt nonchalant för skänkeln och de framåtdrivande hjälperna. Detta händer oftast i början av träningspassen och på framridning innan tävling.
 
Vad kan vi göra för att träna upp hans känslighet för "att ta skänkeln"? De är superfina och jobbar fint ihop när de väl kommit över denna fas. Vi är mycket tacksamma för alla råd!
 
Vänligen
"Jag och min ponny"


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Det allra viktigaste för att hålla hästen känslig för skänkeln är att ryttaren inte klämmer. Var noga med att ligga mjukt intill med skänkeln, men inte klämma. Det är bättre att "kicka till" ordentligt så att hästen reagerar och sedan sitta avspänt igen.
 
Om du använder sporrar kan du ta ett par med en slät rulle på. De är lite mer rörliga och "levande", och du kan på det sättet få snabbare reaktion hos hästen. Faktum är ju att "en häst känner en fluga" (Kyra-citat) och det talar om för oss att det inte är hästens hud/kroppskänslighet som vi måste nå, utan hjärnan. Att få hästen nyfiken, vaken och lydig är ryttarens uppgift för att behålla en känslig häst.
 
Var också noga med att ni har en lätt kontakt till hästens mun. Lyhörd mun, lyhörd häst. Hela hästen hänger ihop och är hästen död och stum i munnen, då är det svårt att motivera den att vara elektrisk för skänkeln.
  
Ridtekniskt är det tempoväxlingar och övergångar som gäller. Snabba övergångar upp och ner och kvicka snabba tempoväxlingar. Tempoväxlingarna behöver inte vara stora, utan det är kvickheten som gör skillnad.
 
När ni värmer er ponny bör ni göra det i ett framåt och friskt tempo så att den får upp lite flås och kommer igång de första tio minuterna. Jaga inte! Det är lika dödande som att bromsa! Få hästen glad och positiv så är hälften vunnet.
 
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market