Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får vi ponnyn att lyssna på skänkeln?

Hej!
 
Tack för jättebra råd från er experter, vi lär oss mycket tack vare Er.
Min dotter rider och tävlar sin ponny i hoppning, men har börjat träna dressyr allt mer. Vårt problem är att han ibland blir helt nonchalant för skänkeln och de framåtdrivande hjälperna. Detta händer oftast i början av träningspassen och på framridning innan tävling.
 
Vad kan vi göra för att träna upp hans känslighet för "att ta skänkeln"? De är superfina och jobbar fint ihop när de väl kommit över denna fas. Vi är mycket tacksamma för alla råd!
 
Vänligen
"Jag och min ponny"


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Det allra viktigaste för att hålla hästen känslig för skänkeln är att ryttaren inte klämmer. Var noga med att ligga mjukt intill med skänkeln, men inte klämma. Det är bättre att "kicka till" ordentligt så att hästen reagerar och sedan sitta avspänt igen.
 
Om du använder sporrar kan du ta ett par med en slät rulle på. De är lite mer rörliga och "levande", och du kan på det sättet få snabbare reaktion hos hästen. Faktum är ju att "en häst känner en fluga" (Kyra-citat) och det talar om för oss att det inte är hästens hud/kroppskänslighet som vi måste nå, utan hjärnan. Att få hästen nyfiken, vaken och lydig är ryttarens uppgift för att behålla en känslig häst.
 
Var också noga med att ni har en lätt kontakt till hästens mun. Lyhörd mun, lyhörd häst. Hela hästen hänger ihop och är hästen död och stum i munnen, då är det svårt att motivera den att vara elektrisk för skänkeln.
  
Ridtekniskt är det tempoväxlingar och övergångar som gäller. Snabba övergångar upp och ner och kvicka snabba tempoväxlingar. Tempoväxlingarna behöver inte vara stora, utan det är kvickheten som gör skillnad.
 
När ni värmer er ponny bör ni göra det i ett framåt och friskt tempo så att den får upp lite flås och kommer igång de första tio minuterna. Jaga inte! Det är lika dödande som att bromsa! Få hästen glad och positiv så är hälften vunnet.
 
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar