Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur får vi vår ponny att galoppera i form?

Hej!

Jag skulle behöva få lite råd om hur vi ska kunna få vår ponny att galoppera i form. Han har en otroligt fin trav, han använder bakbenen fint. Men i galoppen åker huvudet upp i det blå. Ibland blir det en fin galopp, han använder ryggen och går i fin form, men oftast så är huvudet upp mot taket och han springer fort...

Han är 11 år och har varit tokpigg (het) att rida, men nu är han mycket lugnare. Vilka övningar och vad kan man göra för att galoppen ska bli bättre? Vi kan ju inte börja tävla i dressyr med en så ful/ofin galopp. Det kommer att dra ner massor av poäng.

MVH


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Jag skulle börja med att arbeta ponnyn från marken. Hoppas att ni har någon duktig i er närhet som kan hjälpa er att tömköra honom. Bra om ponnyn får träna sig att galoppera lugnt och i balans utan ryttare. Ponnyn måste komma på att det är behagligare att galoppera avspänt än att springa omkring.
Det vore också bra om ni kunde hitta någon duktig, lugn, vuxen ryttare som kunde rida några dagar i veckan för att hjälpa till att träna galoppen. Det gäller ju att bryta ett felaktigt beteende och lära nytt för ponnyn.

Övningar som är bra för galoppen är bland annat:

  • Fattningar: Att träna bra fattningar från skritt är ett utmärkt sätt att träna god galopp. Det finns ett talesätt som är "sådan fattning, sådan galopp". Se till att ponnyn fattar galopp för lätta hjälper, på tygeln och i balans. Galoppera korta bitar, börjar ponnyn öka takten försök då att göra halvhalter och om det inte hjälper, sakta av och börja om. Var lugn och konsekvent. Eventuellt kanske ni måste sätta på en halsförlängare för att hjälpa ponnyn att gå i rätt form.
  • Förvänd galopp: Ett bra sätt att träna balansen för ponnyn. Träna att fatta förvänd och sedan galoppera korta bitar.

Det viktigaste är att han inte får springa med huvudet i vädret. Det gör honom bara ännu mer skräckslagen och upprörd.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar