Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur få äldre häst mer lösgjord?

Hej! Jag har fått en äldre välutbildad dressyrherre i stallet. Vi gör allt inklusive skolor och seriebyten. Mitt problem är att han är väldigt stel och styv i sin kropp och föredrar att hålla huvudet högt. Att rida honom är inget problem när han väl är lösgjord, men vägen dit är lång. Har du några tips på hur jag rider fram på ett effektivt sätt? Förslagen jag får är många: Håll i och kicka igång bak funkar bättre än att trava på långa tyglar, för då blir herrn en sömngångare. Men vilket är rätt? Något råd?

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Roligt för dig med en utbildad gentleman att jobba med. Det bästa sättet att få honom att fungera länge är att hålla hästen mjuk och smidig. Det är ju likadant med oss människor har jag märkt med åren. ;)
Din ridning ska vara hästens kombinerade stretchnings-, massage- och yogapass.
  
Det är viktigt att du får hästen elastisk mellan hjälperna, så att trava fram på lång tygel faller bort. Självklart ska du skritta fram ordentligt för att låta kroppen komma igång. Sen tycker jag att du ska skritta en stund på tygeln och träna honom på att vara låg, kort och rund i halsen. Om han inte är van vid att släppa igenom på det sättet kommer du att behöva lära honom. Att slappna av och bli fullständigt loss i halsen, vilket leder till eftergift i hela kroppen, kan vara svårt för en häst som är van vid att "hålla emot". Du kan behöva böja igenom en del. Rid gärna lite sluta på en volt med rund och mjuk hals. Det är utmärkt gymnastik för en stel häst.
  
Allt jobb jag nämnt ovan kan sen även göras i trav och galopp. Hästen ska bära sig själv i vilken form du vill och du ska kunna böja halsen utåt och inåt när du vill i alla gångarter. Han ska träna på att hålla balansen i ryggen (och med sina bukmuskler) och inte i halsen.
  
Under allt detta arbete är det viktigt att hästen är framför din skänkel. Om han blir seg för skänkeln kan du behöva kicka till och sen vara extremt lätt med skänkeln så att han förstår att ha respekt för ditt ben och gå av sig själv.
Vi pratar ibland om att vissa övningar hjälper till att lösgöra hästen och det stämmer, dock kan vi göra alla övningar i världen - om inte våra hjälper går igenom på rätt sätt blir det inte bra.
   
Lycka till!
Nina OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar