Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur gör jag för att kunna sitta ner i traven?


Hej Nina! Jag har ett problem med min sits i trav. När jag ska sitta ner skumpar jag mest runt och har svårt att följa med hästens rörelser. Jag har en islandshäst med väldigt stor trav, och på tävlingar vill jag kunna ha en bra sits även fast jag inte rider lätt. Har du några tips om hur jag kan träna på att bli bättre på att sitta ner i trav?

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Mina tips handlar om tre saker. Om alternativ träning för ökad bålstabilitet, om att rida hästen med små steg i balans och om ren sitsträning på hästryggen:
  
1. Att träna sin bålstabilitet är populärt även utanför ryttarkretsar. Mervärden finns i form av bättre hållning, starkare rygg och bättre kroppskontroll. På olika gym finns maskiner, Friskis & Svettis har corepass, du kan träna yoga och pilates, eller varför inte karate. Hitta en träningsform utanför ridningen som hjälper dig att bli stark i mellandelen (du kommer att ha glädje av det på flera plan).
  
2. Träna på att rida hästen välbalanserad och med små steg. Små steg gör det ofta lättare att sitta ner. När du sedan hittar balans, rytm och känsla kan du succesivt "släppa på" mer gång. Försök att fokusera på att hålla din stabila sits. Känner du att du tappar balans, då minskar du stegen igen.
  
3. Bli longerad utan stigbyglar. Rid utan stigbyglar. Trava korta bitar, sakta av och prova igen. Var envis och upprepa sitsträningen. Låna en bekväm häst att travträna på.
  
Lycka till med din stabila position!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?


Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket


Hanna Borg svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar


Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 


Helena Persson svarar

Lindade ben kan hjälpa äldre häst


Hanna Borg svarar

Viktigt att vara konsekvent när du lär hästen att bjuda framåt


Emelie Brolin svarar

Plan för konvalescens av häst med pålagringar


Lié Numar Rosendahl svarar

"Tränar aldrig omhoppning hemma"


Helena Persson svararGalleriet på Hippson Market