Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur hjälper man en unghäst som fått sadeltvång?

Hej Nina!
 
Jag har ett problem som jag verkligen skulle behöva hjälp med... Jag har en treåring hemma efter Topaasch, en helt orädd och cool kille som lämnades på inridning i våras. Innan dess har jag jobbat mycket med honom hemma. Vi har promenerat i skogen med träns sedan han var cirka två år och han är van vid all sorts hantering.
 
Han var van vid sadel och longering när jag lämnade honom på inridning, men det gick fort utför där och jag fick hem en häst med grav sadeltvång. Ett beteende han aldrig uppvisat hemma! Jag har ingen erfarenhet av detta själv och skulle behöva lite tips på hur vi kan komma ifrån det.
 
Jag jobbar honom hemma sex dagar i veckan nu, med att skritta fram länge och ha en rätt lös sadelgjord (med resår i bägge ändar) och sedan spänna lite och lite. Därefter longerar jag honom så att han ska vänja sig vid sadeln. Jag har ingen brådska och det får ta den tid det tar, men jag skulle verkligen uppskatta lite tips - om du har någon erfarenhet av detta.
 
Tacksam för svar!
 
Mvh
Maria


Nina Bengtssons svar:

Hej Maria!
 
Jag har inte stor erfarenhet av sadeltvång, men en häst har jag haft nyligen, samt att jag har frågat runt lite. Det första jag tycker att du ska göra är att fråga de som ridit in hästen hur de har hanterat problemet. Har hästen vilat efter inridningen och är lite extra pigg när du ska sätta igång?
Ett proffs jag pratade med tyckte inte att du ska ha resår i båda ändar. Han menade på att när hästen får tvång och skjuter rygg rör sig allt. Det är mer pedagogiskt att det stramar åt och att hästen känner ett stopp.
 
Tänk på att inte göra för stor sak av det. Självklart ska du ha respekt så att ni inte trillar av och slår er. Men med tanke på att hästen inte visat problem förrut (och nu förutsätter jag att du drog gjorden ordentligt när du longerade) kan det även vara lite "tonårsfasoner". Det vill säga att hästen tycker att gjorden är obehaglig och bockar, och genast blir vi människor antingen arga eller tassar försiktigt på tå.
Om du blir arg på fel sätt får hästen vatten på sin kvarn, att det är jättefarligt med sadel. Likadant om du blir för försiktig. Då utstrålar du samma sak. Ibland kan du behöva säga "skärp dig" om din häst blir för dramatisk. Här gäller det att läsa hästen.
 
Jobba mycket med att få hästen att spänna av. Lydnad under avspänning är jätteviktigt. Bor du i Halmstad-trakten tycker jag att du ska ta ett besök hos Eamon Hickey, är du i Norrköpings-området har du Mikael Pettersson. Detta är två personer som även vi proffs använder om vi har någon speciellt svår häst.
 
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar