Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur länge ska min fyraåring beta?


Publicerat: 2008-07-11
Hej!
Hur lång betesperiod rekomenderar ni en 4-åring? (Med tanke på championat o kvalitets.) Jag har ett underbart Silvano-Amiral sto som jag verkligen försöker rida med förstånd. Jag har fin hjälp av skickliga tränare. Hon utbildas både i hopp o dressyr och jag rider ut massor året om då både jag o mina hästar älskar det samt så bor vi så fint med fina ängar, klätterbackar m.m. Hästen är stor och behöver sin tid samtidigt så älskar hon att bli riden, en riktig arbetsmyra med fin motor och en härlig inställning. Jag har lagt in viloperioder under hela tiden sedan hon gick treårstestet. Vill göra mitt bästa för henne och samtidigt fråga Er då ämnet ju är hett med tanke på att utveckla hästar som håller länge och mår bra. Trevlig sommar!
Mvh Lena

Nina Bengtssons svar:

Jag tycker att det är viktigt att den unga hästen får sin betesvila. Jag släpper mina egna i 6-8 veckor. Om hästarna går ut i början på maj finns det ändå bra med tid att komma igång tills kvalen börjar.
Det jobbet som är lagt under vintern och våren är det viktigaste. Då ska hästen bli grundstark och lära sig de tekniska röreler som ingår i respektive årgångs program. Det låter på det du skriver som du har en mycket bra plan.

Kontinuerlig klok träning är det som skapar hållbara hästar. Var lyhörd för din hästs signaler och "läs" när den behöver en liten paus.

Tyvärr är det så att för att gå i topp på årgångschampionat krävs oftast ganska mycket press. Det är få hästar som i den åldern självmant svingar och rör sig på det sätt som vi ser vinnarna göra. Här gäller det som ryttare och hästägare att bestämma vilka mål man vill ha med hästen. Det är en balansgång att visa hästen så flott som möjligt och ändå bevara en god fysik och ett positivt och arbetsvilligt psyke. Tänk på att det kan bli en fantastisk svår klass häst, ja till och med Grand Prix häst, utan att ha gått på topp som unghäst.

Lycka till med din fina häst!
Nina


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar